Уикендът се задава, а времето е толкова хубаво, че едвам ни свърта на закрито. Тази седмица сме решили да се разходим до град Костенец, защото дестинацията е перфектна за уикенд, но и за еднодневна екскурзия.

Уикенд в село Смилян

Уикенд в село Смилян

И замириса на боб в гърне

От столицата с кола ще ни отнеме около един час, за да стигнем, а от Пловдив с около 30 минути повече. Времето, отделено за път, изобщо не е много и не бива да ни притеснява, защото ще си заслужава. Може и да не знаем, но районът на Костенец е обитаван още от Желязната епоха. През вековете основният поминък на хората е бил земеделието и скотовъдството, а сред занаятите най-разпространен е бил абаджийството (производство на мъжки дрехи от дебел вълнен плат).

И понеже започнахме с история няма как да не споменем и Крепостта Траянови врата, която се намира на 15 км. от града. Няма точни данни за това кога е построена, но първите сведения за нея датират от III век. От 2015 г. крепостта е реставрирана, като е изграден и информационен център, от който можем да научим интересни неща за историята ѝ. 

Също така има две екопътеки, които са подходящи за разходка. Следващата ни спирка е най-значимата природна забележителност край Костенец - водопадът. Костенският водопад се намира извън града във вилната зона. От 1974 г. пък е обявен за природна забележителност.

Водопадът се намира по течението на река Чавча и е висок около 10 метра, като най-забележителен е през пролетта, когато снеговете се топят. През лятото водата намалява, а през зимата често и замръзва. Голямо удобство е, че районът около Костенския водопад е обозначен с информационни табели, а и има места за хапване.

Уикенд във Вършец

Уикенд във Вършец

Природа и здраве

Растителността също е доста впечатляваща, защото скалите около водопада са покрити с мъх и бръшлян. Именно в скалите преди време е била направена баня с минерална вода, използвана от местното население, но за съжаление е била разрушена от земетресение.

Природата в местността е вдъхновила и Иван Вазов, който е описал природния феномен в "Какво пее планината" и "Костенец - пътни бележки".

Уикенд край Берковица

Уикенд край Берковица

Поредна идея за уикенда

Можем да използваме площадката пред водопада като отправна точка към хижа "Гургулица". Там, освен красива природа и чист въздух, ще можем да се насладим и на още един водопад - Скаловитец. За да стигнем до него ще трябва да поемем по екопътека, която е обозначена с маркировка и табели, и за около 40 минути ще сме пред водопада.

Той е доста по висок от Костенския (над 50 метра). Ако обаче не сме в настроение за преходи, можем просто да се качим на колата и да поемем в посока град Долна Баня. На 2 километра преди града по пътя за Пчелински бани ще видим табела за ферма "Щраусово забавление", където трябва да се отклоним.

Снимка 430075

Източник: ostrichfun.com

След няколко метра ще сме на паркинга. А в самата ферма ще можем да видим черни африкански щрауси, дори да ги нахраним. Ако извадим късмет, дори можем да видим и прословутият им "танц на любовта". Има изградено и място за хапване, където можем да си поръчаме омлет от щраусово яйце или щраусова пържола.