На хоризонта се задава пореден уикенд, на който трябва добре да се насладим, защото понеделник дебне зад ъгъла. Тази седмица сме се спрели на Берковица, защото там определено можем да си прекараме страхотно.

Уикенд в Калофер

Уикенд в Калофер

Разходка в "миналото"

Градът се намира на 25 километра от Монтана и на 86 километра от София. Това го прави идеална дестинация за уикенд пътуване, а защо не и само за един ден. Една от емблемите на града е часовниковата кула, построена в периода 1762-1764 г. Височината ѝ достига 22 метра, така че просто няма как да я подминем, без да я забележим.

Градът разполага и с парк, в който също можем да се разходим, но преди да го направим можем да посетим Етнографския музей. Той се намира в централната част на Берковица и в него ще можем да видим интересни експонати, представящи бита и обичаите на местното население.

В близост до града се намира и крепостта Калето, където можем да видим останки от крепостна стена от късната античност, както и такива от две базилики. Ако искаме да внесем малко повече адреналин, можем да посетим конната база, която също се намира в близост до града, и да пояздим, дори никога да не сме го правили.

Снимка 424814

Източник: iStock

В близост до кончетата можем да посетим и Мраморна пещера. Тя не е от най-известните пещери у нас, но това се дължи на факта, че не е особено изследвана. Характерна е с мраморните си образувания, откъдето идва и името ѝ.

Уикенд край Батак

Уикенд край Батак

Защото имаме уникална природа

Ако сме се наситили на града и това, което ни предлага, можем да се отправим към хижа Ком, която се намира на около 10 километра южно от Берковица. Там можем да оставим колата и да се насладим на природата.

Ако искаме да покорим връх, то хижата е добра отправна точка към връх Ком. Висок 2016 метра, от него се разкрива красива гледка над берковското поле.

Ако изкачването на върхове не са нашето нещо, от хижата можем да се отправим към Хайдушките водопади. Така ще можем да видим няколко малки водопада, които са част от екопътека, а в близост до тях има обособени места за отдих, където можем да си направим и пикник.

На тръгване от Берковица можем да се отбием в посока село Спанчевци, защото на няколко километра преди него се намира Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий". Той е четвъртият по големина в България и е действащ девически манастир. Разполага с иконописно ателие, от което можем да се сдобием с ръчно изрисувана икона от монахините.

Уикенд в село Бистрилица

Уикенд в село Бистрилица

Истински селски туризъм