Тази седмица времето не е особено хубаво, но се надяваме, че през почивните дни ще са по-благосклонни към всички нас. Защото тази седмица сме решили да прекараме един хубав уикенд край Батак.

Уикенд в село Солища

Уикенд в село Солища

Родопска идилия

Батак е на едни 150 километра от София, което - за два дни - определено не е много. От Пловдив пък е на около 80 километра. Първа спирка задължително трябва да бъде Батак - и заради изключителната историческа значимост на града, и заради похапването.

Може и да сме идвали в църквата Св. Неделя, но това не означава, че трябва да я пропуснем този път. Църквата, построена през през 1813 г., в центъра, но от доста време е превърната в музей.

Свързва се с Априлското въстание, когато местното население се вдига на бунт, който обаче бива жестоко потушен, а някои от местните намират смъртта си точно в нея. Днес в църквата можем да си припомним историята и да видим костите на загиналите по време на клането.

Снимка 417531

Източник: museumbatak.com

Отново в центъра на Батак можем да влезем и в Историческия музей, построен през 1956 г. В него се съхраняват експонати от различни цивилизации - римска, византийска, славянска, прабългарска, османска и други. Всеки месец музеят обявява своя експонат на месеца. За този април ще бъде картината "Боят в църквата" на художника Сашо Рачев.

След толкова път, история и култура няма как да не сме гладни. Може да хапнем в някои от местните ресторанти и капанчета, след което - към язовира.

А той е на по-малко от 10 километра от града и е просто чуден избор за риболов. Наблизо има и вили, в които да отседнем и да отпуснем душа, глас и който-каквото-иска на воля и сред природа.

Ако сме фенове на по-пълния и първичен досег с дивото, винаги имаме Еко къмпинг Батак. Разположен в непосредствена близост до водата, той работи от началото на април до последния ден на септември. Там сравнително лесно ще си наемем каравана, след което - може с лодка в язовира, може с такъми за някоя и друга риба, а може и на колелото, и дим да ни няма.

На около 10 километра северно и преди Пещера ще намерим Снежанка. Не, не онази, а пещерата, позната и като Перлата на Родопите. Ако и това колоритно име не ни е достатъчно, за да ни убеди, че трябва да я видим, казваме, че е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Иначе, със своите 145 метра дължина Снежанка е относително малка пещера, но в нея могат да се видят цели четири вида прилепи.

Уикенд в Белоградчик

Уикенд в Белоградчик

Идея за ползотворна почивка

На няколко километра южно от град Батак е и Биосферният резерват "Мантарица". Неговото очарование е във вековните широколистни, смесени и иглолистни гори. Всички те са на надморска височина от 1200 до 1900 метра.

А кой знае, ако имаме късмет, може и някой глухар да видим - в крайна сметка, периодът им за размножаване вече е започнал. И не е само неговият, защото като резреват, в "Мантарица" има и сърни и елени, златки, зайци, лисици и други по-страшни животни, на пътя на които по-добре да не се изпречваме.