Ендометриозата е заболяване, което засяга все повече жени по света. То се характеризира с това, че маточната лигавица започва да расте извън стените на матката и да обхваща други органи, като яйчниците например.

Криси Тейгън, ендометриозата и спомените за сина й Джак

Поредното изпитание за Криси Тейгън

Никак не й е лесно

Свързано е не само с много неприятни усещания, но и с проблеми със забременяването. А най-лошото е, че диагностицирането е трудно и често когато е станало доста късно. Едно ново изследване обаче дава надежда, че можем да предотвратим неприятните последствия.

Чували сме много за ползите от червеното вино, но този път учените правят пряка връзка между неговата консумация от дамите и прогресирането на ендометриозата.

Снимка 524868

Източник: iStock

Отново акцентът е във веществото ресвератрол. То се съдържа както в червеното вино, така и във фъстъците, соята и горските плодове. Съединението има доказани антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. А добрата новина е, че може да забави развитието на ендометриозата.

Изследователите изолират клетки на маточната лигавица (ендометриума) от група от 40 жени, като 15 от тях не са с диагноза ендометриоза и служат за съпоставка.

Снимка 524870

Източник: iStock

След лечение с ресвератрол се доказва, че той е в състояние да потисне гена и протеина, които подпомагат развитието и разпространението на ендометриалните клетки.

Този извод е в подкрепа на друго изследване, проведено през 2019 г., според което противовъзпалителният ефект на ресвератрола може да бъде профилактика на ендометриозата, предава Eat This, Not That.

Червеното вино, таниновата киселина и помага ли в борбата срещу COVID-19

Помага ли червеното вино в борбата с COVID-19

Има надежда

Важно е обаче уточнението, че новото изследване е проведено само с жени, които са в трета и четвърта фаза на развитие на заболяването. За да се потвърди, че и в другите може да има ефект на забавяне на развитието са необходими още научни данни. Но, все пак, учените са обнадеждени.