Отдавна са доказани ползите на червеното вино за здравето. Единодушно специалистите го препоръчват за засилване на имунната система, за потискане на депресията и за сваляне на седативния стрес след тренировка. Но с това плюсовете от умерената консумация на вино съвсем не се изчерпват.

Червено вино, тренировките и как да се справим с оксидативния стрес след упражнения

Да пием ли вино след тренировка

Специалистите разрешават

В ново изследване, проведено от учени към Китайския университет по медицина в Тайван, таниновата киселина, която се съдържа в люспите на гроздето, помага за потискането на коронавируса. И по-точно, може да намали репликацията на SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19.

В случая експертите наблюдават под лупа таниновата киселина заедно с още пет други естествени съединения. Установяват, че именно тя се справя най-успешно с развитието на вируса.

Снимка 522265

Източник: iStock

Но преди да тръгнем да се запасяваме с червено вино, трябва да имаме предвид, че въпросното изследване е проведено в лабораторни условия.

Тоест, проучването е базирано върху реакцията на клетките извън естествената им среда, в контролирани условия. И както обяснява доктор Норийн Хайнс, не е научно доказано, че биха предизвикали същия процес в човешкото тяло.

Снимка 522264

Източник: iStock

Хайнс изтъква още един недостатък на научния опит. Липсват данни за точното количество червено вино, което би оказало ефект в борбата с COVID-19, пише Eat This, Not That!.

А докато изследванията по темата продължават, най-добре да консумираме виното разумно - не повече от две чаши на ден за мъжете и една за жените.

Сок от нар, сок от арония, зелен чай, противовирусните им свойства и помагат ли срещу Covid-19

Нар, арония и зелен чай срещу COVID-19 и грип

Как действат на респираторните заболявания

Доктор Норийн Хайнс припомня още, че червеното вино не е единственият източник на танин. Същият се намира в прилични количества и в боровинките, в черния и в зелен чай.