Дори и да не сме си го поставили за цел, съветът на дерматолозите винаги е бил да се грижим за кожата си и чрез храните и напитките, които консумираме.

Спанак и кейл - зеленчуците, които забавят процесите на стареене

Зеленчуците, които забавят стареенето

Млади по-дълго - отново с помощта на храната

Ето и какво да хапваме и пием по-често - пак според експертите, за да осигурим на организма си веществата, които да запазят кожата ни свежа и стегната.

Зелен чай

За начало - една ободряваща напитка, която може и да "съживи" кожата ни. Зеленият чай е антиоксидант, а има и противовъзпалително действие. Тези му качества го правят особено подходящ за консумация от хора, които се борят с акне.

Снимка 575432

Източник: iStock

Има свойствата и да заздравява белези, да заличава петна и да поддържа кожата еластична. А благодарение на съдържанието си на витамин К, зеленият чай помага и за изсветляване на тъмните кръгове под очите.

Ядки

Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, които подсилват производството на колаген. Той пък помага за подобряването на еластичността на кожата и запазването на свежия й млад вид.

Снимка 575430

Източник: iStock

Бадемите оказват благоприятно въздействие върху кожата ни. Витамин Е, които е мощен антиоксидант и се съдържа в тях, има свойството да предотвратява признаците на стареене.

Горски плодове

Снимка 575429

Източник: iStock

Сред всички плодове и зеленчуци, горските са най-богати на антиоксиданти. Можем по-често да ядем боровинки, малини, къпини, череши и така да си набавим антиоксидантите, които имат свойството да предпазват кожата от вредните свободни радикали.

Домати

Те съдържат друг вид антиоксидант - ликопен. Добре е да имаме предвид свойството му да предпазва кожата от вредното влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Снимка 575431

Източник: iStock

Особено когато ни предстоят най-горещите летни месеци. За щастие, точно тогава пък пазарите изобилстват от най-вкусни домати.

Черен шоколад

Да, точно така, шоколадът също може да е полезен за кожата. Но не млечният, а този със съдържание на най-малко 70% какао.

Снимка 575427

Източник: iStock

Фибри, пробиотични, пребиотични и синбиотични храни и защо са най-полезни за стомаха ни

Кои са най-полезните храни за стомаха

И защо да ги ядем всеки ден

В черния шоколад има по-малко захар и повече антиоксиданти. Най-богато какаото е на флавоноли, силен антиоксидант, който помага да поддържаме кожата си стегната и свежа, пише Eat This, Not That.