През последните няколко години свикахме да свързваме почти всички големи и футуристични архитектурни проекти със Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия, The Line, Neom и градът на бъдещето, който ще строят

Градът на бъдещето за 500 милиарда в Саудитска Арабия

Не всичко вече е само петрол

The Line е един от тези проекти, като смелите планове на принц Мохамед бин Салман бяха да построи град в пустинята, който да бъде изграден във формата на линия - доста необичайно решение.

Дължината на The Line, който е част от проекта Neom, трябваше да бъде внушителните 170 км, а на височина огледалните стени да се издигат на 500 метра над земята. Идеята бе в него да могат да живеят около 9 милиона души. И всичко това трябваше да се случи до 2030 г.

Оказва се обаче, че плановете са променени. Според Bloomberg, вече има ново 20 и The Line, който е най-значимата част от Neom, ще бъде значително по-къс. Тези 170 км са били сведени до само 2.4 км, а до 2030 г. там трябва да живеят около 300 000 души.

Промяната в плановете за огледалния град идват на фона на факта, че Саудитска Арабия все още не е одобрила бюджета за Neom за 2024 г., според Bloomberg. Не е ясно дали в бъдеще страната все пак ще постигне амбициозните си първоначални цели, но сериозната промяна в плана за строежа показва, че нещата не вървят по план.

Саудитска Арабия, The Line и Aquellum - мегапроекти, каквито светът не е виждал досега

Един обърнат небостъргач в планина и два успоредни, дълги 170 км - архитектурните чудеса на Саудитска Арабия

Дали ще се превърнат в реалност

Целият проект за Neom се очаква да струва на Саудитска Арабия около 1.5 трилион долара, а той е важна част от плана на страната за деверсифициране от петрола, пише New Civil Engineer. Преди два месеца в социалните мрежи от Саудитска Арабия решиха да дадат отчет за напредъка на The Line.

Mori JP Tower - новият най-висок небостъргач в Япония

Колко висока е новата най-висока сграда в Япония

Mori JP Tower се издига на...

Тогава те обявиха, че ежедневно от строителната площадка биват извовани над 2 милиона кубични метра земя, а за целта денонощно работят 260 багера и 2000 камиона.