В последните години Саудитска Арабия е една от страните с най-забележителен напредък. Вече загубихме бройката на грандиозните и амбициозни архитектурни проекти, в които много неща се случват за пръв път. А правителството на страната е готово на всичко, за да я превърне в притегателна точка за туристите от цвят свят.

 Jeddah Tower в Саудитска Арабия и как Бурж Халифа вече няма да е най-високата сграда в света

Над километър над земята - Бурж Халифа скоро няма да е най-високата сграда в света

Вчеталяващ във всяко отношение проект

През 2019г. Саудитска Арабия официално отвори вратите си за международните туристи и от тогава се полагат огромни усилия и се инвестират още по-огромни средства за развитие на туристическия бранш. А поредното изкушение за търсачите на приключения се нарича Dream of the Desert - железопътна линия, която минава през пустинята. И то не каква да е, а от най-висок клас.

Държавната железопътна компания Saudi Arabia Railways наскоро е сключила сделка за малко над 53 милиона долара с италианската компания за хотелиерство Arsenale Group за пускането на първия луксозен влак в близкоизточното кралство.

Според държавните медии на Саудитска Арабия, новият влак трябва да тръгне в края на 2025 г. Dream of the Desert ще предлага "луксозен круиз с влак" от столицата Рияд до Ал Кураят - град, който се намира близо до северната граница с Йордания. Маршрутът от 1300 километра ще преминава през впечатляващи пустинни пейзажи, както и през град Хаил.

Максималният капацитет на влака е 82-ма пътници. Композицията се състои от общи 40 луксозни кабини, които вече са в процес на изработка."Първоначалните производствени фази на вагоните Dream of the Desert в Италия наскоро започнаха и нямаме търпение за дебюта на първия ни влак в кралството през следващите години", заявиха от Arsenale.

Очаква се дизайнът да е вдъхновен от "саудитския стил и традиция". Резервациите за това нетрадиционно пътуване се очаква да бъдат отворени в края на годината като ще могат да се резервират пътувания с една или две нощувки, поясняват от CNN.

Решението на Саудитска Арабия да навлезе на пазара на луксозни влакове идва на фона на нарастващия интерес към високоскоростни влакове и луксозни "железопътни круизи". Много държави инвестират милиони или в някои случаи милиарди в нова инфраструктура, за да развиват този елемент на туризма.

Новината за предстоящото пристигане на Dream of the Desert идва почти шест години след пускането на високоскоростната железопътна линия Haramain, свързваща свещените градове Мека и Медина с международното летище King Abdulaziz в Джеда през 2018 г.

Саудитска Арабия, The Line и Aquellum - мегапроекти, каквито светът не е виждал досега

Един обърнат небостъргач в планина и два успоредни, дълги 170 км - архитектурните чудеса на Саудитска Арабия

Дали ще се превърнат в реалност

През януари 2022 г. министърът на инвестициите на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих обяви планове за изграждане на нови 8000 километра високоскоростна железопътна линия в цялата страна. Очаква се това да бъде последвано от още по-голямо разширяване, с което страната ще се нареди сред първенците в света и по развит ЖП транспорт.