Новият сезон във Формула 1 започна и нещата, които научихме след първия кръг в Бахрейн, са две.

Първото е, че Макс Верстапен отново няма стигане, а второ - че може би единствената кола в шампионата, която няма да му позволи да я изпревари, е тъмнозелен Aston Martin.

Но не този на Фернандо Алонсо, а този на Бернд Мейлендър, новата кола на сигурността.

Снимка 656444

Източник: Aston Martin

Новият автомобил е дело на британската компания Aston Martin и целта му е в случай на нужда да озаптява пилотите по пистите от календара през сезон 2024. Той е базиран на чисто новия модел Vantage и ще дебютира официално във втория кръг за Голямата награда на Саудитска Арабия, който ще се проведе този уикенд.

Именно тогава, новата кола на сигурността ще поведе колоната от 20 болида по време на формиращата обиколка, преди да заеме мястото си в питлейна в очакване на катастрофи и инциденти.

Снимка 656442

Източник: Aston Martin

Изцяло новият Aston Martin Vantage се задвижва от ръчно изработен 4.0-литров V8 с два турбокомпресора и 30% повече мощност в сравнение с двигателя, задвижващ предишния Vantage. Тук той произвежда 656 к.с. и 800 Нм максимален въртящ момент, които задвижват задните колела с помощта на 8-степенна автоматична трансмисия ZF.

Ускорението от 0 до 100 км/ч се изпълнява за 3.5 секунди, а максималната скорост на зелената машина е 325 км/ч.

Снимка 656440

Източник: Aston Martin

Aston Martin уточнява, че Vantage е преминал през някои дребни подобрения, за да отговори на нуждите на Формула 1. Новата кола на сигурността се е сдобила с модифицирана охладителна система и по-добри спирачки, но за сметка на това окачването, двигателят и скоростната кутия са абсолютно фабрични. Подобрена е и аеродинамиката, като колата е оборудвана с гладък под, по-агресивен спойлер под предната броня, както и ново антикрило отзад.

Снимка 656443

Източник: Aston Martin

Разбира се, задължителното сигнално осветление присъства на покрива, а в интериора могат да се забележат контролерите, с които същото се управлява, както и специалната комуникационна система. Не на последно място, на таблото са монтирани и два специални дисплея, показващи на шофьора на колата на сигурността Бернд Мейлендър позицията на останалите пилоти на пистата, времената им за обиколка, както и друга ключова информация.

Снимка 656441

Източник: Aston Martin

Както вече стана ясно, ще видим новият Vantage в ролята му на автомобил на сигурността през този уикенд в Саудитска Арабия.