В последните години Саудитска Арабия върви уверено по пътя на либерализацията и модернизацията, а стъпките в тази посока са все по-големи и амбициозни. И в основата на всичко това стои шейх Мохамед бин Салман.

Саудитска Арабия, Амаала и летището, което прилича на мираж в пустинята

Летището, което е като мираж в пустинята

Част от луксозния проект Амаала на Саудитска Арабия

Още през януари той обяви публично плановете за The Line - проект за няколко градски области, свързани от един общ "гръбнак". Той пък е част от друг, по-голям план - този за Neom, които трябва да се превърне в град на бъдещето за 500 милиарда долара, събрал в себе си технологии, забавление и още много.

По проект The Line е с дължина почти 170 км, ще се намира в пустинята, ще е свободен от коли и ще разчита на 100% възобновяема енергия. А сега вече булдозерите са на мястото, на което през 2024 г. трябва да се нанесат първите жители.

Линейният град ще има три слоя, които вече са в процес на изграждане - повърхностен район за пешеходци и два подземни за инфраструктура и обществен транспорт. Строителството започва от двете крайни точки към центъра. 

Една от основните трудности пред изпълнението на проекта е преминаването през планините на Северозападна Саудитска Арабия, където ще се прокопават дълги тунели. А обширният район, достигащ до Червено море, ще предложи на своите планирани милион жители свръх високоскоростен транзит и "решения за автономна мобилност".

Основната цел е всичко да бъде близо и достъпно. Училища, ресторанти, магазини и институции ще бъдат на около пет минути пеша и "никое пътуване няма да е по-дълго от 20 минути", обещават проектантите. Те обещават и че 95% от естествения ландшафт ще бъдат запазени, предава Daily Mail.

Изграждането на The Line ще струва на Саудитска Арабия между 100 и 200 милиарда долара. Прогнозите са да генерира 38 хиляди нови работни места и да увеличи брутния вътрешен продукт на страната с около 48 милиарда до 2030 г. Така че Мохамед бин Салман вижда в проекта една добра инвестиция, но не смята, че в името й трябва да се разрушава природата и да се вреди на климата.

След финализирането на The Line ще се пристъпи към следващия етап на изграждане на Neom. Градът на бъдещето ще се простира на над 16 хиляди квадратни километра в провинция Табук в Саудитска Арабия, близо до границите й с Йордания и Египет. Той е част от амбициозния план на страната за скъсване на зависимостта от петрола и превръщането на страната в технологичен център по подобие на Силициевата долина.

"Neom е ускорител на човешкия прогрес и визия за това как може да изглежда едно ново бъдеще", се казва в официални съобщения. А в това бъдеще има летящи таксита, увеселителен парк в стил "Джурасик парк" и най-много ресторанти със звезда Мишлен в света. Не липсват и системи за контрол на климата, най-голямата коралова градина в света и гигантска изкуствена луна, която да свети през нощта.

Саудитска Арабия, камилите, инжектирането им с ботокс и конкурсите, в които участват

Камилите с ботокс, които ядосаха природозащитниците

Коя е по-по-най красива

Neom се рекламира и като най-голямата безвъглеродна система на планетата. Метрополисът с 16 квартала ще разчита на вятърни паркове, слънчева енергия и авангардни технологии, които превръщат водата в кислород и водород за гориво.