Суров или пък сготвен в ястие, чесънът всякак е на почит в родната кухня. Когато сме го приготвяли в някои от любимите си рецепти обаче, може би сме забелязвали, че по време на топлинна обработка той придобива синкав цвят.

Дивият чесън - вкусен и ароматен, но с опасни отровни двойници

Дивият чесън - вкусен и ароматен, но с опасни отровни двойници

Ето кой е отличителният му белег

Макар и да изглежда странно, си има обяснение за това. Има също и конкретен отговор на въпроса дали е безопасно да ядем "посинял" в процеса на готвене чесън.

Всъщност, това явление е често срещано и е резултат от химическа реакция. Когато ензим в чесъна, наречен алииназа (същият, който е отговорен за лютивия му вкус) реагира с молекули, съдържащи сяра, това може да доведе до образуването на синкави и зеленикави петна.

По-вероятно е чесънът да се "оцвети", ако сме го съхранявали на ниска температура преди да го готвим. Това може да се случи независимо от ястието, към което го добавяме, в случай че в него има и киселинна съставка, като оцет или лимон.

Дори и да забележим, че в процеса на готвене чесънът посинее, няма място за притеснение - това не го прави опасен за ядене. Единствено е добре да сме сигурни, че промяната в цвета наистина е резултат от контакта на чесъна с киселина, а не е мухлясал например. Разликата можем да установим сравнително лесно, тъй като мухълът обикновено се появява само върху малка част от скилидката и създава груба текстура.

Храните, които не бива да държим в хладилника

Храните, които не бива да държим в хладилника

Една от тях крие риск от хранително натравяне

Има и начин като цяло да избегнем възможността чесънът ни да посинее при готвене. Първият и най-логичен е просто да не го комбинираме с киселинни съставки. Другият е да използваме пресен чесън, тъй като сравнение със стария, той е по-малко вероятно да промени цвета си, пише Bon Appetit.