Предварителното загряване на фурната е условие в редица рецепти. Но вероятно на всеки се е случвало тъкмо да е завършил подготовката на ястието, което планира да изпече, преди да се сети, че е пропуснал да включи фурната за предварително загряване.
Колко обаче е важно в действителност фурната ни да бъде загрята до определена температура, преди да сложим тавата, и можем ли да пропуснем тази стъпка изобщо?
Еднозначен отговор на този въпрос няма. Причината е, че в някои случаи предварителното загряване на фурната е от значение. И въпреки това има моменти, в които тази стъпка не е наистина необходима.
Това, което всъщност прави предварителното загряване на фурната, е да повиши температурата, за да може след това храната да се пече при постоянна такава. Така можем да бъдем по-спокойни, че ястието ни ще достигне желаната степен на готовност, текстура и цвят.

Източник: iStock
Предварителното загряване на повечето фурни може да отнеме между 12 и 20 минути, като факторите, които влияят на времетраенето, са няколко. От значение са както размера на уреда, така и желаната температура, която сме задали за загряване. Затова ако използваме по-малка фурна и я загряваме предварително до 160°C, най-вероятно ще ѝ е необходимо по-малко време да достигне желаната температура, отколкото на по-голяма фурна, която сме настроили на 200°C.
Защо предварителното загряване на фурната е от значение
В повечето рецепти необходимите температура и продължителност на готвене на дадено ястие са предварително измерени. И ако не спазим инструкциите и пропуснем предварителното загряване на фурната, рискуваме ястието ни да не се получи както бихме очаквали. Или пък да му отнеме повече време, докато стане готово.

Източник: iStock
А когато не сме наясно колко точно допълнителни минути ще трябва да престои във фурната, това ни създава неудобство. И не последно място, честото отваряне и затваряне на вратата на фурната може да доведе до колебания в температурата и да повлияе на финалния резултат на ястието.
От друга страна, предварителното загряване на фурната ни помага да готвим по-ефективно и ни спестява време. Затова е и препоръчителна стъпка, когато се захванем с някоя рецепта.
Кога е нужно да загреем фурната предварително
Най-добрият съвет, който можем да следваме, е да загреем фурната, когато рецептата го изисква. Тази стъпка обикновено се среща в рецепти за печива, тъй като топлината във фурната подпомага втасването и последващото им бухване и равномерно покафеняване.
Кога може да пропуснем предварителното загряване на фурната
Ако готвим ястия, които изискват печене на по-ниска температура за по-дълго време, тогава можем да пропуснем предварителното загряване на фурната. Същото важи и когато претопляме вече сготвена храна. По този начин тя няма да се изсуши, а ще я извадим равномерно топла, пише Food & Wine.