Нека направо да го кажем: възможно е да засадим и отгледаме чесън в домашни условия, на закрито, но няма как да получим "главата" чесън, каквато бихме имали, ако засаждането не бъде в градината. Това, което ще имаме в домашни условия, са кълнове от чесън, които всъщност са зелените стръкове на луковицата. Или подобно на това, което се случва, когато оставим за по-дълго луковицата на кухненския плот.

Чесънът и как да приготвим, и съхраняваме чеснова паста

Защо да си приготвим чеснова паста

И най-лесният начин да го направим

Мнението на специалистите и фермерите е, че чесънът е непретенциозна култура и може лесно да се отглежда в саксии в закрити пространства. При това с минимална поддръжка, пишат от marthastewart.com.

Получените кълнове не са и същото като т. нар. зелен чесън - който пониква в ранна пролет и представлява незрелите луковици чесън и ядливите зелени стъбла.

И, все пак,  кълновете са доста апетитни и спокойно могат да се използват като подправка или гарнитура към различни ястия. А вкусът е по-лек и нежен от този и на пресен чесън.

Снимка 601441

Източник: iStock

За да отгледаме обаче цели глави чесън е нужно засаждане в градина, тъй като подобно на другите луковици - като например лук или нарцис - те се нуждаят от студена зимна латентност, за да генерират глава и цвят.

Но ако сме от онези кулинари, които прибавят чесъна към всяко ястие, е хубаво винаги да го имаме "под ръка". Дори и във формата на кълнове.

Отглеждане на чесън на закрито

За целта е достатъчно да разполагаме с три или четири скилидки от зеленчука, които да поставим в саксия, пълна с подходяща почва за стайно отглеждани растения. Нужно е саксията да се постави на слънчев перваз на прозореца и леко да се полее с вода. Само за период от седем до десет дни зелените стръкове чесън ще пораснат и спокойно могат да бъдат нарязани и използвани.

И ако искаме постоянно да имаме стръкове от чесън, ще трябва да засаждаме нови скилидки, тъй като те ще бъдат "изчерпани", след като пораснат кълновете.

Снимка 601444

Източник: iStock

Отглеждане на чесън на открито

За да бъде отгледан на открито, чесънът обича добре дренирана почва с pH около 6.5 до 7. Ако почвата е тънка или песъчлива, удачно е добавянето на компост, който ще помогне за оптималния растеж на чесъна.

Добро допълнение може да бъде и отлежалият животински тор, който допълнително ще допринесе за това културата да процъфтява и да бъде добре наторена през есенните месеци. Важно е обаче да не се използва непреработен животински тор, тъй като той може да разпространи болести по растенията.

Домашна зеленчукова градина или как да си отгледаме зеленчуци в апартамента

Как да си отгледаме зеленчуци в апартамента

И защо си струва

Засаждането на чесъна се извършва през есента, като от изключителна важност е избраното място да бъде слънчево. Реколтата ще е готова за прибиране около седем до осем месеца след посаждането.