Ризотото е една от гордостите на Северна Италия и като такава е сред регионалните ястия, които всеки човек трябва да опита поне веднъж в живота си, в идеалния случай в местен ресторант.

7 съмнителни практики в ресторантите, за които да внимаваме

7 съмнителни практики в ресторантите, за които да внимаваме

За да не останем разочаровани от храната и обслужването

Това изкусително ястие с ориз обаче всъщност далеч не се прави толкова просто, колкото вероятно мнозина предполагат. И в зависимост от това какъв е подходът на готвача в заведението, в което го опитваме, можем да попаднем или на наистина чудесно приготвено, или на доста разочароващо ризото.

Родената в Тоскана италианска кулинарна блогърка Джесика Монтанели обяснява, че в много местни ресторанти готвачите си дават преднина, когато приготвят ризото. По думите ѝ те обикновено го готвят наполовина предварително и довършват сготвянето му, след като е вече поръчано. По този начин то успява да запази правилната текстура и кремообразна консистенция, точно както когато е прясно направено.

Снимка 736381

Източник: iStock

От друга страна обаче има и ресторанти, в които ризотото е изцяло предварително приготвено. А след като се поръча, просто се претопля. Но този метод превръща ястието в лепкаво, зърнесто и кашаво, и го лишава от правилната консистенция. Резултатът е разочароващо ризото, каквото едва ли бихме повторили.

Защо ризотото всъщност е по-капризно ястие, отколкото изглежда

Снимка 736380

Източник: iStock

Макар и скромно по своята същност, ризотото е по-капризно ястие, отколкото изглежда. Постигането на перфектната текстура (която е ​​от решаващо значение за всяко ризото, което си заслужава) изисква практика. Има няколко неща, които могат да се объркат по време на готвенето му, като например да се пресготви, консистенция му да стане твърде гъста или пък прекалено рядка.

Малкото испанско ресторантче, което се оказа най-доброто в света

Малкото испанско ресторантче, което се оказа най-доброто в света

Ето кой и защо го определи за такова

Но това са все грешки, които е доста по-малко вероятно да съсипят ризото, което е приготвено по правилния начин от опитен шеф готвач. Ако ризотото просто се претопля преди сервиране, бихме забелязали веднага по консистенцията му и бихме усетили във вкуса. Но предвид че единственият начин да разберем дали ястието е прясно приготвено е чак след като го опитаме, е най-сигурно да го поръчаме в италиански ресторант, за предпочитане такъв с отворена кухня, пише The Takeout.