Както добре ни е известно, сладкото е един от най-големите врагове на здравите зъби. Затова и повечето стоматолози съветват да ограничим консумацията му. 

Чешмяната вода, зъбите и как ни помага да нямаме кариеси

Чешмяната вода всъщност е полезна за зъбите

Какво сочат данните от ново изследване

Оказва се, че газираните напитки нанасят най-големи вреди на зъбите и са дори по-опасни от похапването на сладки или шоколад например.

Според Кристофър Ор, който е зъболекар от много години в Лондон, безалкохолните разрушават зъбния емайл поради няколко причини. Едната е високата киселинност, а другата - съдържанието на захар, също в големи дози. 

Снимка 455156

Източник: iStock

Стоматологът препоръчва да ограничим употребата на газирано, колкото е възможно, или поне на интервали от поне половин час. Почивката от консумацията на газирани напитки е наложителна, защото позволява изработването на естествена защита от организма - слюнката. Колкото повече от нея произвеждаме, толкова по-ефективно се борим с щетите, които нанасят захарта и киселинността на безалкохолните, пише The Sun. 

Кристофър Ор напомня, че шампанизираните вина имат същия ефект върху зъбите, затова винаги трябва да имам едно наум и с тяхната консумация.

Зъбите, устната хигиена и от какво ни предпазва миенето по три пъти на ден

Болестите, от които ни предпазва честото миене на зъби

Колкото повече, толкова по-добре