Есента е все по-близо и темата за укрепването на имунитета става все по-актуална. В последните месеци много се говори за защитните сили на организма и покрай коронавируса, както и за необходимите ни витамини, за да се предпазим от заразяване.

Коронавирусът, имунната система и как организмът ни се бори със заразата

Как организмът ни се бори с коронавируса

Изводът на учените

Имунната ни система е сложна система от имунни клетки, които се борят по различни начини с вирусите и бактериите. За да функционира правилно и да бъдем здрави, тя се нуждае от четири основни вещества - витамините C, D, E и B6. Всеки от тях има своята конкретна функция.

Витамин С

Най-разпространеният и добре познат витамин. Той има способността да убива вредни микроби, попаднали в организма, както и да подпомага производството на имунни клетки - антитела и бели кръвни клетки.

Приемът на висока доза витамин С всеки ден - между 6 и 8 грама, намалява с няколко дни продължителността на настинката и отслабва нейните симптоми. Освен това, той създава бариера между червата и останалата част от организма, за да не могат чревните бактерии да се разпространяват.

Снимка 451612

Източник: iStock

Препоръчителната дневна доза за възрастни е между 65 и 90 мг на ден, като не бива да превишава 2000 мг. Приемът трябва да е ежедневен, защото организмът ни не може сам да произвежда витамин С, нито да го съхранява. Можем да го намерим в почти всички плодове и зеленчуци.

Витамин D

Много хора страдат от дефицит на този витамин, което пък оказва пряк негативен ефект върху имунната система и увеличен риск от респираторни инфекции. Именно по тази причина и витамин D стана особено важен покрай коронавируса.

Основната функция на витамина е да увеличава броя на макрофагите - имунни клетки, които се борят с атакуващите ни вируси. Освен това, балансира имунната система като редуцира нивата на определени химикали, които влошават симптомите на заболяванията, ако се произвеждат в големи количества.

Тялото ни може да произвежда само витамин D, ако се излагаме на слънце поне по 20 минути на ден. Ако обаче това не ни е възможно, трябва да си го набавяме с храната или като добавка, като не бива да надвишаваме препоръчителната доза.

Снимка 476689

Източник: iStock

Витамин В6

Неговата специална функция в имунната система е да подпомага производството на Т-клетки, които помагат да се елиминират заразените клетки в тялото и да се активира реакцията на имунната система.

В повечето случаи си набавяме достатъчно количество витамин В6 с храната и не е необходим допълнителен прием. Достатъчно е да ядем нахут, картофи, риба тон, банани и пилешко, предава Insider.

Коронавирусът, имунната система и как храната да бъде най-добрата ни защита

Храната - най-добрата защита от коронавируса

Лекарството е в нашата чиния

Витамин Е

Той има антиоксидантни свойства, които помагат на организма да се бори с инфекциите. Защитава клетките от свободни радикали, които могат да предизвикат онкологични и други заболявания. Витамин Е се усвоява много по-добре от организма, когато го приемаме с храната, отколкото като добавка. Среща се в чушките, авокадото, слънчогледовото олио, бадемите и други.