На прага сме на есента и дните ще стават все по-къси и по-студени, а времето, което прекарваме навън - все по-кратко. И именно през тези месеци най-често се наблюдава дефицит на витамин D, познат още като слънчевия витамин.

Витамин D и ползите му за сърдечно-съдовата система

Още една важна полза от слънчевия витамин

Защо да го приемаме редовно и като добавка

За да си набавим необходимата дневна доза от него, важна за здравето на костите, имунната система и организма като цяло, се нуждаем от 20 минути навън, дори слънцето да не грее. И вероятно сме се питали дали не може да постигнем същия ефект, ако стоим на бюрото до прозореца например. За съжаление - не.

Енергията на слънцето превръща химикал в кожата ни във витамин D3, който отива в черния дроб и след това в бъбреците, където се трансформира в активен витамин D. Този процес се активира от UVB радиацията на слънчевите лъчи. А бариера за нея е и най-обикновеното стъкло.

Снимка 633953

Източник: iStock

Така се оказва, че през прозореца не получаваме желаните ползи от слънчевите лъчи, но пък вредите от тях остават на лице.

Тъй като стъклото спира UVB лъчите, в тялото ни не започва производството на витамин D, както би се случило при кратка разходка навън. Междувременно обаче ÙVA лъчите преминават през стъклото и увреждат кожата ни, причинявайки фотостареене и създавайки предпоставки за развитие на рак на кожата. Затова е добре да нанасяме слънцезащитен продукт за лице всеки ден от годината и независимо колко време прекарваме навън, съветва TheHealthy.

Витамин D, витамин B12, допамин, фолиева киселина и храните, които повишават настроението ни

Храните, които повишават настроението ни

За да бъдем щастливи дори и в сезона на депресиите

А ако нямаме възможността да прекарваме достатъчно време навън, за да стимулираме синтеза на витамин D в тялото си, е много важно да го приемаме или под формата на добавка, или да си го набавяме чрез храната. Той се съдържа в най-големи количества в мазните риби, яйцата, месото и млякото.