Често когато сме в лошо настроение имаме усещането, че с нищо не можем да се развеселим. Кой да предположи обаче, че именно храната има толкова пряка връзка с начина, по който се чувстваме.
Вече доста сме слушали и чели за влиянието на храненето ни върху здравето. Както вече знаем, то влияе на риска от развитие на няколко състояния, сред които затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и рак. Можем да останем по-изненадани обаче от това, че има храни, които могат да ни повлияят за поддържането на добро настроение и да държат някои симптоми на депресия и тревожност далеч от нас.
Богатството на витамин B12
Ползите от консумирането на храни, богати на витамин B12, са повече отколкото сме предполагали. С тях можем да си помогнем за повишаване на настроението, в борбата с депресията и да повишим енергията си. B12 има благоприятния ефект да подпомага образуването на червени кръвни клетки, да поддържа костите здрави, да предотвратява вродени дефекти и да подобрява мозъчната функция.
![Снимка 599410](https://webnews.bg/uploads/images/10/9410/599410/640x.jpg?_=1671029756)
Източник: iStock
Храните, богати на витамин B12, са месото, яйцата, млечните продукти, зърнените храни, както и рибата. Благодарение на съдържанието на омега-3 мастни киселини на рибата поддържаме и добрата функция на мозъка ни.
Силата на допамина
Нека първо накратко разясним за допамина. Той е невротрансмитер, произвеждан в мозъка, който има пряка връзка с регулирането на настроението ни. Когато сме заредили организма си с достатъчно допамин, се чувстваме щастливи, будни, фокусирани и мотивирани. Когато обаче той не ни достига, може да изпитаме промени в настроението, демотивация и летаргия.
![Снимка 599412](https://webnews.bg/uploads/images/12/9412/599412/640x.jpg?_=1671029846)
Източник: iStock
За да не допускаме това да ни се случи обаче, можем просто да хапнем малко бадеми, бобови храни или пък диня, ако е в сезон. На кафето, разбира се, също можем да разчитаме да подобри настроението ни.
Ползите от фолиевата киселина
Доказано е, че страдащите от депресия хора имат по-ниски нива на фолиева киселина в организма си. Тя представлява естествената форма на витамин B9 и помага за образуването на ДНК, както и за поддържането на протеиновия метаболизъм.
![Снимка 599411](https://webnews.bg/uploads/images/11/9411/599411/640x.jpg?_=1671029815)
Източник: iStock
Храните с високо съдържание на фолиева киселина (витамин B9) са листните зеленчуци, броколите, карфиолът, зелето и брюкселското зеле. Освен тях за добро настроение можем да хапваме и стриди, миди и други морски дарове.
Необходимото витамин D
За ниските стойности на витамин D в организма ни също не е тайна за учените, че са свързани с по-висок риск от депресия, отрицателни емоции и влошено качество на живот. В мозъка ни всъщност има много рецептори за витамин D, което е показателно за ключовата му роля за когнитивната ни функция и психичното ни здраве.
![Снимка 599409](https://webnews.bg/uploads/images/09/9409/599409/640x.jpg?_=1671029727)
Източник: iStock
Един от начините, с които можем да си набавяме витамин D, е като се излагаме на слънце - достатъчни са ни между 15 и 20 минути на ден. Друг вариант е да го приемаме като хранителна добавка. Най-добре е обаче първо да пробваме с разнообразяване на менюто ни и включването на повече портокалов сок и мляко, което не е от животински произход, пишe Eat This, Not That.