Преди време споделихме съветите на сомелиерите относно класическия метод за съхранение на вино, но на хоризонта се задава нова тенденция, свързана с начина на неговото отлежаване.

Виното, температура, избата и още златни правила за съхранението му

4 златни правила в съхранението на вино

Усвоим ли ги, спокойно можем да стaнем и колекционери

Миналия месец две лодки вдигат котви от пристанището на Санта Барбара и се насочват към една и съща дестинация, на километър и половина от брега.

На едната, 85-метров катамаран, с гравирани кристални прозорци и масивен дървен бар, се качва смесена компания от елегантни местни жители и спретнати американци от Лос Анджелис. А на другата - риболовен търговски кораб, се понася опитен екип от водолази.

Водещ на професионалните гмуркачи е Емануеле Азарето, един от основателите на компанията Ocean Fathoms, която стои и зад въпросната експедиция.

Целта на екскурзията е една необичайна дегустацията на вина, оставени от организаторите да отлежават на дъното на океана преди година.

За да усетят ефекта от този вид отлежаване, гостите на катамарана опитват бутилки от една и съща реколта, като едните са престояли в конвенционални помещения, а другите - в "перфектната изба на природата", както наричат океана от Ocean Fathoms.

Пасажерите са категорични, че виното, отлежало в океана, има по-ярък и плодов вкус. Според господин Азарето, този благоприятен ефект вероятно се дължи на два фактора - липсата на окисляване и на хидростатичния ток, който се генерира от постоянното движение на водата.

Edivo Winery - подводната винарна в Хърватия

Подводната винарна в Хърватия

Още едно от богатствата на Дубровник

Днес все повече фирми организират подобни дегустации, а причина за появата на тази тенденция е едно събитие от 2010 г., което силно привлича вниманието на винения свят.

Тогава водолази откриват стотици бутилки шампанско на възраст 200 години в Балтийско море. Много от тях се разграбват на търг, при това за рекордни суми, напомнят от Robb Report.