Независимо дали сме вещи в дегустацията и съхранението на вина или тепърва ще скачаме в дълбоките води на сомелиерството и колекционерството, има някои тънкости, които е хубаво да знаем. Дори и от обща култура.

Виното, вкусът му и зависи ли той от цената

Истината е във виното, а не в цената му

Как лесно можем да се заблудим

От Robb Report се срещат лично с едни от най-добрите специалисти на тема вино, които споделят четирите златни правила, в случай че ще ставаме колекционери или просто държим да разполагаме по всяко време с бутилки от любимите ни сортове.

Стартиращ микс от вина за изба

Решим ли да си спретнем изба, например, миксът от вина за пиене и вина за отлежаване е добро начало. Това е основата, после може да заложим на личните ни предпочитания и да започнем да изследваме различните региони и да комбинираме червени, бели, розови и пенливи варианти.

Снимка 527107

Източник: iStock

Вина за отлежаване

Александрия Харнър от Benchmark съветва да си купим няколко бутилки от едно и също вино, за да проследим и да усетим как се променят вкусовите му качества, като ги отваряме през една-две години. Защото с времето се развиват аромати, които рядко се срещат при младите вина.

Снимка 527104

Източник: iStock

Съхранение

Най-добрата температура за съхранение е 13-15°С градуса. А когато колекцията ни се увеличи, експертите препоръчват да инсталираме в съответното помещение въздушно охлаждащо устройство и овлажнител.

Ренесансът на българското вино

Ренесансът на българското вино

Когато България се върне обратно сред звездите в новата винена карта на Европа

Вина за инвестиция

Най-ценните качества в едно вино са неговата рядкост, репутация, реколта, оценки на критиците и произход (тоест източник и съхранение). Именно по тях трябва да се водим, ако започнем да колекционираме с цел инвестиция.