Морският град Дубровник отдавна е притегателна точка за хиляди туристи ежегодно. Независимо дали сме били там или не, шансът да не знаем за едно от тайните му места е голям. А ако сме любители на водните приключения и виното, пропускът си е сериозен.

Става дума за за най-необикновената винарна в Хърватия, а и не само - Edivo Winery. А какво й е толкова необикновеното - намира се под водата. Ако се подготвяме за гмуркане, надали целта на занятието е посещение на винарна. Но тук това е възможно. И изглежда доста вълнуващо.

Снимка 375149

Източник: Facebook / Kiss My Glass

20 метра под водата условията се оказва перфектни за съхранение на десетки, а може би и стотици бутилки вино - достатъчно ниска и постоянна температура, както и липса на пряка слънчева светлина.

Разбира се, съхраняването и отлежаването на бутилките с вино в солените води на Адриатическо море крие своите предизвикателства. Оказва се, че коркът не може да издържи на високото напрежение под водата, затова тапите се покриват със специален слой.

Виното се произвежда и бутилира в изба, която не е под водата. Там отлежава и три месеца, преди да бъде спуснато към морското дъно. На него прекарва между 18 и 24 месеца, а желаещите да изберат своята бутилка, облечени във водолазен костюм, са в компанията на служители на винарната, пише The wine and more.

Какъв е срокът на годност на отвореното вино

Какъв е срокът на годност на отвореното вино

Особености и подробности

Виното е не само в бутилки, но и в амфори, всяка от които е наистина уникална. Причина е, че заради престоя на морското дъно са покрити с корали, водорасли, малки миди и други.

Така морето оставя своя отпечатък върху всяко вино. Затова и цената на винената напитка не е никак ниска - от 75 до 330 евро. Ако не си падаме по гмуркането, има възможност да дегустираме при нормални условия.