Лятото е тук, жегите са налице и търсим прохладни дестинации за уикенда. Ако няма да запълним съботата и неделята с морски приключения, то имаме една добра идея за релакс сред природата.

Природният резерват "Сребърна" се намира край едноименното село, което пък е на около 15 км разстояние от Силистра. Разстоянието от София е приблизително 340 км, а от Пловдив - 290 км.

Резерватът е вписан в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Той е с площ от 892 хектара, на която се намира и голямото езеро Сребърна, популярно с това, че е част от миграционно трасе на прелетните птици от Европа за Африка.

Снимка 431149

Източник: Facebook / Ana Velichkova

Най-вероятната причина езерото (а покрай него и резервата, и селото) да носи името Сребърна е, че на лунната светлина се отразява по повърхността на водата, с което я карат за изглежда сребърна.

Езерото е сравнително плитко - с дълбочина между един и три метра, заради което и се заблатява на места. Във водите има предимно тръстика и папур, а край бреговете се срещат много растителни видове, които са застрашени от изчезване.

Снимка 431136

Източник: iStock

Не само флората, но и фауната в резервата "Сребърна" ще ни изненадат приятно. Разбира се, най-много са птиците. Неслучайно още през 1878 г. австриецът Феликс Каниц, известен като Балканския Колумб, нарича защитената местност "Елдорадо на блатните птици".

На територията на резервата можем да срещнем над 220 вида птици, някои от които няма къде другаде да видим. Къдроглавите пеликани и голямата бяла чапла са най-известните обитатели на "Сребърна". Разбира се, трябва да им се радваме отдалеч.

Освен птици, тук ще видим много бозайници, влечуги и земноводни. Във водите на езерото пък плуват 24 вида риби. За желаещите има създадени условия за спортен риболов.

Къдроглав пеликан

Източник: Facebook / Биосферен резерват Сребърна

Къдроглав пеликан

Ако не сме от любителите на въдиците, можем да си спретнем дълга разходка сред природата, спирка в която е и природонаучният музей в резервата. В него има експозиция от препарирани обитатели на резервата, а благодарение на видеовръзка можем да видим отблизо какво се случва в блатото, където гнездят пеликаните.

Уикенд край Костенец

Уикенд край Костенец

Задава се слъчнев уикенд, а край Костенец определено има какво да видим

Резерватът е с вход свободен, а за природонаучния музей има такса от пет лева за възрастни и един лев за ученици. Ако желаем и беседа, се доплаща допълнително шест лева. Подходящи места за нощувка можем да намерим в съседните села Сребърна и Ветрен, както и в Силистра.