Слънцето всеки ден ни напомня, че астрономическата пролет настъпва след дни, а ски сезонът все още не е приключил. Сега е перфектното време за едно уикенд пътуване, с което да съчетаем зимни спортове и приятна разходка.

За целта сме се спрели на две дестинации, които са близо една до друга и няма да ни е проблем да ги посетим в рамките на два почивни. Чепеларе и Златоград са част от туристическия регион Средни Родопи. Те са и две не толкова популярни кътчета в страната, с които обаче няма да сбъркаме.

Чепеларе

Градът е известен най-вече като място за зимни спортове. Наричат го и "зимната олимпийска столица на България". През 1937 г. е обявен за курортен град, което го прави първият в страната.

Снимка 410850

Източник: Facebook / Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)

Туризмът тук се развива през цялата година, а не само в зимните месеци. През топлата част от годината предпочитаната спортна активност е планинско колоездене.

Чепеларе се намира се в област Смолян, близо до Пампорово. Разстоянието от Пловдив е 75 км, а от София - малко над 200. Градът е вторият най-висок в България - разположен е на 1232 м надморска височина.

Снимка 410842

Източник: iStock

Освен за ски, Чепеларе е подходящо място и за разходки по спокойните улици, където ще минем покрай много къщи, лъхащи на история. В града се намира и монументът Малката Шипка, както и интересният Музей на ските и ски-спорта, създаден от Екатерина Дафовска, която е родом от града.

Музеят на родопския карст в Чепеларе е единственият по рода си на Балканския полуостров. Тук често си правят среща изследователи на пещерите от страната и света. Роженската обсерватория пък е само на пет километра от града.

Златоград

Това е най-южният български град, съвсем близо до границата с Гърция. Разстоянието между него и Чепеларе е 52 км. За разлика от него обаче, Златоград е най-ниският град в тази област. Мекият климат, красивата природа и възрожденският дух привличат тук все повече туристи.

Сред забележителностите на града е църквата "Успение Богородично", построена през далечната 1834 г. В нея можем да видим уникална икона на Богородица със забит в сърцето нож.

Снимка 410845

Източник: iStock

В Етнографския комплекс в Златоград пък този уикенд традиционно ще се отбележи Тодоровден. Комплексът отваря врати през 2001 г. и се намира в Стария град.

Снимка 410870

Източник: Facebook/ Етнографски ареален комплекс Златоград

Отличителното за тази част на града, а и за цялото населено място, са възрожденските къщи с високи зидове, издигнати от бели камъни. Калдъръмените улички покрай тях ни връщат векове назад. А ако попаднем в Златоград, задължително трябва да пробваме и местното чеверме.