Всеки спортист и редовен посетител на фитнеса знае, че максимално добрата физическа форма изисква съчетаване на кардио с вдигане на тежести. Но освен за хармонично тяло тази комбинация ни помага да поддържаме най-добро здраве и тонус.

Вдигането на тежести, сънят, метаболизмът и още причини да хванем дъмбелите

Ползите от вдигането на тежести, дори и веднъж седмично

Въобще не е нужно да се изсилваме, даже напротив

Именно на това твърдение се опират учените от ново изследване, според което ако искаме да живеем дълго и здравословно, комбинирането на кардио със силови упражнения може да се окаже най-доброто решение.

Редовните аеробни упражнения намаляват риска от ранна смърт. Същото важи и за тренировките с тежести. Но комбинацията от двете води до още невероятни ползи за трениращите, според проучване, публикувано на 27 септември в British Journal of Sports Medicine.

Снимка 589599

Източник: iStock

Изследователи от National Cancer Institute разглеждат данните от близо 100 000 възрастни от цяла Америка, сравнявайки спортните навици и риска от смърт от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания, както и други причини. Проследяването продължава близо десетилетие.

Какъв е изводът? Участниците, които правят 150-300 минути седмично аеробни упражнения, намаляват средно с 32% вероятността от смъртност, независимо от причината. А силовите тренировки като вдигане на тежести са свързани с 9% по-ниски нива на смъртност.

Изследванията показват, че хората, които включват както силови тренировки веднъж или два пъти седмично, така и кардио упражнения, намаляват процента на смъртност с цели 41%.

А за тези, които не само вдигат тежести, но правят и повече от 300 минути седмично кардио, смъртността им е до 47% по-ниска в сравнение с техните връстници, които водят заседнал начин на живот.

Снимка 589598

Източник: iStock

Силовите тренировки водят до покачване на чистата мускулна маса и увеличаване на силата, което може да помогне за предотвратяване на редица заболявания, наранявания и контузии. Стимулират и загубата на тегло, което е от съществено значение за определени заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак.

За да увеличим максимално ползите от силовите тренировки и да изградим мускули, е важно да вдигаме голямо количество тежест, с течение на времето да увеличим интензивността и да се съсредоточим върху доброто възстановяване, в това число храненето и съня, обясняват експерти пред Insider.

Снимка 589601

Източник: iStock

Основните предимства на кардио или аеробните упражнения включват по-добър кръвен поток, кръвно налягане, холестерол и цялостно здраве на сърцето, както и повишаване на настроението.

Но за да изпълним кардио тренировката си, не е нужно винаги да тичаме. Всяка дейност, която повишава пулса за продължителен период от време, включително някои упражнения с тежести, се считат за кардио.

Тренировка, фитнес и как да се възстановим най-ефикасно

Най-добрите начини да се възстановим след тренировка

И то без да включваме протеиновия шейк

Всъщност всички видове физическа активност са чудесни - както за физическото, така и за психичното здраве. Редовното практикуване на (почти) всякакъв спорт има социални и психологически ползи, сред които създаване на общност, лични постижения и облекчаване на стреса, пишат още авторите на изследването.