През януари експерти на Световната здравна организация (СЗО) бяха изпратени на мисия в Ухан, за да разследват произхода на COVID-19.

Коронавирусът, прилепите, пещерите в Китай и ще открият ли учените произхода на COVID-19

Ще научим ли истината за COVID-19

Екип на СЗО търси отговора в пещерите край Ухан

Градът, който се намира в китайска провинция Хубей, е първото място, където през 2019 г. е открит COVID-19. Оттогава досега в света има над 106 милиона случая на заразени и 2.3 милиона починали.

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп обвиняваше Института по вирусология в Ухан, че волно или неволно е допуснал новият коронавирус да излезе извън стените му.

Снимка 517825

Източник: iStock

Международните експерти обаче почти отхвърлиха тази теория. Питър Бен Ембарек, ръководител на мисията на Световната здравна организация (СЗО), заяви, че е "изключително малко вероятно" вирусът да е изпуснат от лаборатория, пише BBC.

Снимка 517824

Източник: iStock

Д-р Ембарек каза на пресконференция, че разследването е разкрило нова информация, която не е променила драстично картината на огнището.

Експертите смятат, че вирусът вероятно е произлязъл от животни, преди да се разпространи сред хората, но те не са сигурни как. Работата по идентифициране на произхода сочи към „естествен резервоар“ при прилепите.

Предаването на новия коронавирус от първо животно на второ и оттам на човек е най-вероятната хипотеза.

Коронавирусът, антителата и колко време след преболедуване сме защитени от повторно заразяване с COVID-19

Колко време имат имунитет прекаралите COVID-19

Отговорът идва от британски учени

Няма достатъчно доказателства, за да се определи дали вирусът се е разпространявал в Ухан преди декември 2019 г. и според шефа на делегацията на китайските експерти Лян Ваннян. 

Работата на експертите ще продължи в други насоки, а целият свят продължава да се надява най-сетне да разбере цялата истина за случилото се.