От известно време екип на Световната здравна организация (СЗО) е в китайския град Ухан, за да търси произхода на COVID-19. Питър Дашак, зоолог и експерт по животните, сподели, че са получили нова информация как вирусът, идентифициран в Ухан в края на 2019 г., е предизвикал пандемията.

Коронавирусът, антителата и колко време след преболедуване сме защитени от повторно заразяване с COVID-19

Колко време имат имунитет прекаралите COVID-19

Отговорът идва от британски учени

Според него няма доказателства за това, че заразата е тръгнала от лаборатория, каквито обвинения имаше от САЩ. Вашингтон обвини Пекин в липса на прозрачност, а Пекин от своя страна лансира идеята, че вирусът е дошъл от друго място.

Според Питър Дашак генетичните елементи на коронавируса трябва да се търсят в пещерите с прилепи в Китай. Именно Дашак през 2002-2003 г. свърза произхода на ТОРС (тежкия остър респираторен синдром) с прилепите, обитаващи пещера в югозападната провинция Юнан.

Снимка 517149

Източник: iStock

Подобно проучване трябва да бъде направено и в пещерите край Ухан, за да проследи истинския естествен произход на COVID-19, смята Дашак. "Много е важно да бъде установен възможният първоизточник, свързан с прилепите. Ако той бъде идентифициран, връзката с тези смъртоносни вируси може да бъде прекъсната с преустановяването на контактите с тези животни", изтъкна Дашак в интервю за Reuters.

Загубата на обоняние, коронавирусът и колко време след COVID-19 то се възстановява напълно

За колко време връщаме обонянието си след COVID-19

Уви, не толкова бързо, колкото ни се иска

В момента не е известно дали Китай изследва многобройните си пещери с прилепи, но вируси, подобни на SARS-CoV-2, бяха откривани в югозападната провинция Юнан. Специалистът изтъкна, че в Ухан постъпва нова информация за това как вирусът е предизвикал пандемията, без да даде повече подробности по темата.

Маските, коронавирусът, Covid-19 и има ли смисъл да носим две маски една върху друга

Има ли смисъл да носим две маски една върху друга

Мнението на лекарите

"Мисля, че картината вече се изяснява и някои сценарии стават по правдоподобни, отколкото преди", добави Дашак. Той увери, че групата на СЗО не е получавала никакви спънки от страна на китайската страна.