На всички ни се е случвало когато сме под стрес да прегрешим с някоя вредна храна, която по принцип избягваме да консумираме. Дали ще изядем пакет чипс, цял шоколад или меню от ресторант за бързо хранене, вероятно дори и не се замисляме, че този избор може да се дължи на емоционалното ни състояние.
И както вероятно се досещаме, с него не си правим услуга - дори напротив. Според ново изследване на учени от Университета в Бирмингам, консумацията на храни с високо съдържание на мазнини по време на периоди с високи нива на стрес може да повлияе негативно на възстановяването на организма от него.
Този тип храни водят най-вече до нарушения в кръвообращението и притока на кислород към мозъка. А когато сме под стрес, в тялото ни се случват куп промени - кръвното и пулсът се повишават, кръвоносните съдове се разширяват и повече кръв отива към мозъка. Еластичността на кръвоносните съдове обаче намалява, а тя е от съществено значение за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.
Източник: iStock
А ако към стреса добавим и консумацията на вредни храни, то тогава еластичността намалява с допълнителни 1.74%. Това може да ни звучи незначително, но учените обясняват, че спад само с един процент води до 13% увеличение на риска от сърдечно-съдови заболявания. Това е голяма удивителна най-вече за тези хора, които имат предпоставки за развитието им.
Освен това увреждането на съдовата функция се наблюдава за по-дълго, когато стресът е в комплект с нездравословно хранене. Друг негативен ефект е спад в настроението както по време на стресовия период, така и след него. Наблюдава се и влошаване на когнитивните функции и представяне на важни събития като интервю за работа например. Затова е важно преди тях да не се изкушаваме с някой кроасан например, предава Daily Mail.
Източник: iStock
Изследването ни дава и няколко препоръки, с които да намалим негативите от стреса. Най-доброто, което можем да направим за себе си и за здравето си, е принципно да избягваме храните с високо съдържание на мазнини. Но е от съществено значение да правим този съзнателен избор и когато се чувстваме стресирани.
Ако заложим на по-здравословни храни и в частност тези, богати на полифеноли (като горски плодове, ябълки, грозде и други плодове и зеленчуци), можем да подпомогнем правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и да минимизираме негативното влияние на стреса - наш неизбежен спътник в ежедневието.