Морковите са основен зеленчук, който често присъства в менюто ни, тъй като има приятен сладникав вкус, достъпен е, а и е универсален за приготвянето на разнообразни ястия - от свежи салати, до топли супи и други домашни гозби.
Освен това обаче морковите са и здравословни - те са нискокалорични, докато същевременно са богати на бета-каротин, диетични фибри и няколко витамина и минерала. Консумацията им действително е свързана с ползи за здравето, но въпреки това прекаляването с количеството може и да причини някои нежелани странични ефекти.
Какви са ползите за здравето от консумацията на моркови
Морковите са основен източник на бета-каротин. А той е един от малкото каротеноиди, които тялото ни превръща във витамин А, така полезен за здравето на очите, поддържането на добро зрение и имунитет.

Източник: iStock
Само една чаша нарязани сурови моркови (около 150 грама) осигурява около 430 процента от препоръчителната дневна стойност за прием на витамин А, ако консумираме 2000 калории. С чаша сок от моркови от само 230 мл пък може да си набавим над два пъти това количество. Въпреки високите стойности на витамин А, които съдържат, морковите, консумирани в големи количества, не ни излагат на риск, тъй като тялото ни може да контролира производството на бета-каротин.
Какви са нежеланите ефекти от консумацията на голямо количество моркови
Въпреки ползите за здравето от консумацията на моркови, наличието на големи количества каротин в кръвта може да причини каротенемия. Това състояние се проявява с оцветяване на кожата в жълтеникав цвят. Безобидно е и обикновено е най-забележимо по дланите, стъпалата и ушите. А след като намалим приема на каротин, то изчезва напълно.

Източник: iStock
Освен това обаче прекаляването с морковите може временно да предизвика проблеми с храносмилането. Този зеленчук е добър източник на диетични фибри, като само от чаша нарязани сурови моркови (около 150 грама)си набавяме около четири грама фибри и около пет грама от чаша сготвени моркови (около 50 грама).
Неразтворимите фибри, които се свързват с по-доброто храносмилане и добрата функция на червата, представляват повече от 80 процента от фибрите в морковите. Но е добре да имаме предвид, че дори умереното увеличаване на приема на диетични фибри може временно да наруши чревната дейност, докато консумацията на големи количества може да причини стомашни болки и диария или пък запек, ако не приемаме достатъчно течности. Това състояние обаче се подобрява с адаптирането на храносмилателната система към по-високия прием на фибри.
Какво още е добре да имаме предвид при консумацията на моркови
Полезно е да знаем също така, че консумацията на моркови, в комбинация с други храни, може да допринесе за развитието на някой от вече изброените проблеми. Ако ядем също така и повече домати, тикви и сладки картофи, могат да се проявят симптомите на каротенемия. А ако пък наблягаме на пълнозърнести и бобови храни, както и плодове, включително сушени, може временно да усетим промяна в редовността на червата.

Източник: iStock
Затова и е добре да се съсредоточим не само върху умерената консумация на моркови, но и на зеленчуци като цяло. Препоръчителната дневна доза за жени е две до три чаши зеленчуци на ден, а за повечето мъже - две и половина до четири чаши.
И не на последно място, не бива да забравяме, че разнообразието в храненето е ключово. Прекаляването с дадена храна често е свързано и с ограничаването или изключването на други здравословни храни. Така например докато морковите ни помагат да си набавим витамин А, диетични фибри, калий, магнезий и витамини C, B6 и K, те не са особено добър източник на редица други хранителни вещества, включително калций и желязо. Освен това са и с ниско съдържание на мазнини, които пък са от съществено значение за способността на организма ни да усвоява бета-каротин и витамин А, пише Everyday Health.