Благодарение на високото си съдържание на протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти, ядките се открояват като едни от най-здравословните храни. А ползите им за здравето са свързани със сърцето, контролирането на холестерола и дори на теглото. И освен всичко това, ядките ни зареждат с енергия и имат ефект върху дълголетието.

Най-добрите ядки за дълголетие

Най-добрите ядки за дълголетие

Ето кой вид ядки се откроява с най-много ползи

Но колкото и полезни да са ядките, не бива да ядем голямо количество от тях. Както и с всички други храни, ключът е в умереността. А с ядките лесно може да се прекали, тъй като са особено удобни и лесни за хапване.

Най-добре е да се придържаме към препоръчителната дневна порция, която се равнява на една шепа (или около 1/4 чаша). В противен случай може да си навредим и да усетим някои нежелани ефекти. Ето три потенциални вреди и странични ефекти от консумацията на прекалено много ядки.

Покачване на килограми

Вече споменахме, че ядките могат да подпомогнат контрола на теглото и отслабването. Те са засищащи и помагат за потискане на глада към нездравословни храни. Но тези ползи са налице, стига да спазваме препоръчителната дневна доза.

Снимка 728536

Източник: iStock

В случай че я превишаваме, може да забележим, че всъщност наддаваме килограми. Все пак, ядките са калорични и лесно може да превишим калорийния си прием, ако похапваме повече от тях.

Стомашно-чревни проблеми - газове, подуване на корема и диария

Чувството за подуване на корема и образуването на газове е често срещан страничен ефект при консумацията на ядки. Виновникът за това са фитатите и танините - съединения в ядките, които ги правят трудни за храносмилане.

Снимка 728537

Източник: iStock

Колкото до диарията, тя може да възникне заради консумацията на твърде много мазнини, каквито има доста в ядките. Добрата новина е, че тези странични ефекти могат лесно да бъдат избегнати, просто като се придържаме към препоръчителния дневен прием.

Сурови или печени ядки - кои са по-здравословни

Сурови или печени ядки - кои са по-здравословни

Какви са предимствата и недостатъците на двата вида

Натравяне със селен

Натравянето със селен може да се получи при прекомерна консумация конкретно на бразилски орех. Тези ядки са най-богатият хранителен източник на селен и само в една порция от 30 грама (шест до осем броя ядки) се съдържа почти 10 пъти препоръчителното дневно количество селен (55 микрограма).

Снимка 728538

Източник: iStock

Въпреки че селенът е основен минерал, който играе ключова роля във функцията на щитовидната жлеза, имунната система и репродуктивната система, предозирането е свързано с нежелани ефекти. Такива са например лошият дъх, болките в мускулите и ставите, а можа да забележим също, че и ноктите ни са станали чупливи. При по-продължителен прием на голямо количество селен пък може да си навлечем и по-сериозни проблеми със стомаха и нервната система, да усетим замаяност и затруднено дишане, пише Prevention.