Един от най-важните фактори, които оказват влияние върху цялостното ни здраве, е здравето на сърцето ни. Или накратко казано - здраво сърце, здраво тяло.

Нар, сърце и защо сокът от плода е полезен

Коя е най-полезната напитка за здраво сърце

А помага и за добро храносмилане

Поддържането на добро общо здраве пък води до дълголетие - цел, към която всички се стремим, но за която трябва да полагаме и усилия. Ето кои са полезните навици, с които можем хем да се грижим добре за сърцето си, хем да си проправим път към дълголетието.

Здравословно хранене

Да имаме балансирано хранене е един от най-добрите навици, които можем да си създадем не само за сърцето си, но и за цялостното си здраве. Здравословното хранене включва консумацията на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести и протеинови храни. Освен това добре е да ограничим преработените храни, наситените мазнини и захарта.

Снимка 596178

Източник: iStock

Като се придържаме към здравословна диета, ще си помогнем за намаляването на риска от сърдечни заболявания и инсулт, както и за нормализирането на кръвното ни налягане и нивата на холестерола.

Редовно спортуване

Щом става дума за сърдечно-съдово здраве и дълголетие спортуването също е от решаващо значение.

Снимка 596179

Източник: iStock

Препоръчително е да отделяме по 30 минути на ден за умерено интензивни упражнения, за да намалим риска от развитието на сърдечни заболявания, да контролираме теглото, кръвното си налягане и нивата на холестерола.

Намаляване на алкохола

Прекомерната консумация на алкохол е вредна не само за черния дроб, но и за сърцето. Не е нужно да спираме напълно да пием, но нека когато го правим, да бъде умерено.

Снимка 596180

Източник: iStock

Прекаляването с количеството алкохол води до високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и дори до инсулт.

Контролиране на стреса

Нещо друго, което всички ни съветват да се научим да контролираме, и отново с добра причина, е стресът. Хроничният стрес може да засегне не само умственото и емоционалното ни здраве, но дори и сърцето. Важно е да го ограничим, ако искаме да се погрижим за себе си и да живеем по-добре за по-дълго.

Снимка 596181

Източник: iStock

Сърце, сърдечно-съдови заболявания, физическа активност и доказаните ползи от движението

Още една причина да живеем активно

Какво показва ново изследване

Упражненията, медитацията и прекарването на време с приятели и семейство са сред препоръчваните методи за справяне със стреса, пише She Finds.