Пластмасовите продукти за еднократна употреба от няколко години се изместват от по-екологични и все по-иновативни алтернативи. За да се спре замърсяването на планетата са необходими своевременни мерки, а за да бъдат успешни те, се изисква и доза креативност.

Вече сме виждали бамбукови и дървени прибори, както и хартиени и метални сламки. А във все повече барове в Европа се предлага една доста интересна алтернатива на така вредната пластмаса - сламки от паста.

Вероятно ще си помислим, че това си е чисто италианско творение, но не. Идеята е на англичанина на име Максим, който създава стартъпа Stroodles (името е съчетание между думите "сламка" и "нудълс" на английски). 

Снимка 446769

Източник: Stroodles

Наподобяващи дълги макарони, тестените сламки намират своето място в чаши със сокчета и коктейли, за да се намали пластмасовият боклук. А на сайта им всеки желаещ може да си закупи комплект, като цените са приемливи.

Единствената уговорка е, че сламките съдържат глутен и не са подходящи за хора с алергии и непоносимост към него.

Сламки от авокадо, биопластмасата и как го правят в Мексико

Как авокадото ще спаси света

Биопластмасата и нейните произведения

Stroodles издържат до един час, потопени в студена течност. Освен ако не искаме да си направим супа с нудълси, разбира се. Сламките от паста са направени само от брашно и вода, напълно биоразградими са и нямат никакъв вкус и мирис.

Lifecafe