Пластмасата безспорно е най-големият замърсител на планетата, а войната с нея премина през няколко малки, но значителни победи през изминалата 2018 г. Но тепърва трябва да положим доста усилия, докато успеем поне малко да заличим ефекта от пластмасовите отпадъци върху природата, нашето здраве и това на животните.

Докато едни забраняват пластмасовите изделия за еднократна употреба, други създават тяхна алтернатива от биопластмаса. Това вече не е толкова нова суровина, защото по разработването и усъвършенстването на технологията се работи от десетина години.

Превръщането на хранителни отпадъци в материал, от който могат да се правят торбички, сламки и други подобни изделия, става все по-популярно, но все още излиза доста по-скъпо.

Засега биопластмасата е едва 5% от цялата пластмаса, която се използва по света. А всеки ден се произвеждат по един милион тона пластмасови изделия, половината от които след година се превръщат в боклук.

И като говорим за биопластмасата като тенденция, ще стане дума за още една тенденция - авокадото. Какво общо имат двете ли? Много просто - първото се прави от второто. 

Авокадото наричат "зеленото злато на Мексико" и именно тази страна е най-големият производител и износител на така актуалния плод. Разбира се, покрай цялото това производство има и голям брак, който местните са намерили начин да оползотворят.

От ядката на авокадото се прави биопластмаса. Така, както и от захарна тръстика и кочаните на царевицата. Правят се експерименти и с кактуси, кокосови черупки и други подобни, но резултатът е колеблив.

В Мексико вече има две компании, специализирани в производството на изделия от биопластмаса. И сламките от преработени ядки от авокадо са факт - точно навреме за забраната на тези от обикновена пластмаса.

Авокадото е избрано като най-подходящ материал за производство на биопластмасата заради химичния си състав и възможността да проявява гъвкавост. До този извод се стига след година и половина изследвания. 

Сега всеки ден в компанията Biofase се използват десетки тонове ядки от авокадо, за да се произвеждат еко сламки и прибори за еднократна употреба. Основният им недостатък е по-високата цена, която се обуславя от по-сложния процес на производство. Но пък природата няма цена, нали?!

#stopsucking или с какво да заменим пластмасовите сламки

С какво да заменим пластмасовите сламки

Алтернативи да искаш

Биопластмасата има две основни предимства - оползотворява хранителните отпадъци, които иначе гният и се отделя въглероден диоксид, а и продуктите от нея се разграждат значително по-бързо. Например сламките от ядки на авокадо изчезват за около 240 дни, за разлика от другите, на които им трябват около 100 години, пише Mexico News Daily.