Турската паста влезе в списъка с най-търсените рецепти в Google за 2025 г. И това съвсем не е случайно - тя комбинира класически вкусове от турската кухня като кисело мляко, ароматен червен пипер и сочна кайма със западен тип паста като фузили например.

Киш "Лорен" - как да приготвим популярната френска класическа рецепта

Киш "Лорен" - как да приготвим популярната френска класическа рецепта

Обожавана във Франция и по света

Ето колко лесно можем да я приготвим у дома.

Необходими продукти:

2 чаши цедено кисело мляко

3 скилидки чесън, ситно нарязан

2 ч.л. едра сол

5 с.л. масло

2 ч.л. сладък червен пипер

450 г паста фузили

560 г говежда кайма

1 чаша нарязан лук

1/4 ч.л. къри на прах

2 ч.л. лук на прах

1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер

300 г чери домати

1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

  • За йогурт соса: В купа смесваме киселото мляко, чесъна и 1/2 ч.л. сол. Бъркаме добре и оставяме настрана.
  • За масления сос: Разтапяме маслото в малък тиган и добавяме 1/2 ч.л. сладък пипер и сол на вкус. Държим сместа на топло, за да не се слои.
  • За пастата: Варим във вряща подсолена вода за около 9 минути, след което отцеждаме.
  • За каймата: Загряваме голям тиган на средно висока температура. Добавяме каймата и готвим, като я разбъркваме с шпатула, докато започне да покафенява. Добавяме лука, останалия пипер, кърито, лука на прах, солта и черния пипер. Готвим, докато месото стане златисто, ронливо и леко хрупкаво.
  • Сервираме, като разпределим пастата в чиниите, полеем с йогурт соса, след това с месната смес и накрая с масления сос. Гарнираме с чери домати и магданоз на дребно, съветвам от All Recipes.

Турската паста в този модерен варинт е пример за това как традиционните турски вкусове могат да се съчетаят с италианска паста, за да се получи уникално и вкусно ястие.