Турската паста влезе в списъка с най-търсените рецепти в Google за 2025 г. И това съвсем не е случайно - тя комбинира класически вкусове от турската кухня като кисело мляко, ароматен червен пипер и сочна кайма със западен тип паста като фузили например.
Ето колко лесно можем да я приготвим у дома.
Необходими продукти:
2 чаши цедено кисело мляко
3 скилидки чесън, ситно нарязан
2 ч.л. едра сол
5 с.л. масло
2 ч.л. сладък червен пипер
450 г паста фузили
560 г говежда кайма
1 чаша нарязан лук
1/4 ч.л. къри на прах
2 ч.л. лук на прах
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
300 г чери домати
1 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
- За йогурт соса: В купа смесваме киселото мляко, чесъна и 1/2 ч.л. сол. Бъркаме добре и оставяме настрана.
- За масления сос: Разтапяме маслото в малък тиган и добавяме 1/2 ч.л. сладък пипер и сол на вкус. Държим сместа на топло, за да не се слои.
- За пастата: Варим във вряща подсолена вода за около 9 минути, след което отцеждаме.
- За каймата: Загряваме голям тиган на средно висока температура. Добавяме каймата и готвим, като я разбъркваме с шпатула, докато започне да покафенява. Добавяме лука, останалия пипер, кърито, лука на прах, солта и черния пипер. Готвим, докато месото стане златисто, ронливо и леко хрупкаво.
- Сервираме, като разпределим пастата в чиниите, полеем с йогурт соса, след това с месната смес и накрая с масления сос. Гарнираме с чери домати и магданоз на дребно, съветвам от All Recipes.
Турската паста в този модерен варинт е пример за това как традиционните турски вкусове могат да се съчетаят с италианска паста, за да се получи уникално и вкусно ястие.