Италианците са прочути с традициите в кулинарията си, към които се придържат безрезервно. Но при приготвянето на едно от най-типичните за тях ястия - пастата, всъщност се оказва доста лесно да се допусне една доста генерална грешка.

Паста "Капрезе" - лесната лятна вечеря, която засища и се прави за 5 минути

Паста "Капрезе" - лесната лятна вечеря, която засища и се прави за 5 минути

Идеална за горещи вечери

Независимо от вида паста, който приготвяме, преваряването ѝ е най-лесният начин да развалим цялото ястие. Вероятно сме чували термина "ал денте", с който италианците описват перфектно сготвената паста. Но освен като следваме времето за варене според инструкциите, има и други начини, с които може да се уверим, че сме приготвили пастата точно като италианците. Ето три съвета, които могат да ни бъдат от полза.

Разбъркването на пастата

С практиката е съвсем естествено да започнем да разпознаваме добре сварената паста дори само с разбъркването ѝ в тенджерата. За целта е за предпочитане да използваме дървена лъжица. Докато бъркваме с нея още суровата паста, тя се усеща по-твърда и по-тежка. Но след като вече омекне, тя и става по-лека и сякаш не се усеща при разбъркване. Това е индикатор, че най-вероятно е готова.

Снимка 725140

Източник: iStock

Видът на пастата

Докато пастата се вари, тя абсорбира вода. А това променя цвета и формата ѝ. Ако пастата е недоварена, обикновено е по-тъмна и по-близко до суровата си форма. Но ако пък е преварена, е твърде бледнееща на вид, прекалено омекнала и в някои случаи дори разпадаща се. За да постигнем идеалното сварената "ал денте" паста, се стремим към златната среда между двете.

Снимка 725141

Източник: iStock

Друг външен признак, по който можем да разпознаем дали пастата е добре сготвена, е белият център отвътре, когато я разполовим. При по-дебела, тръбовидна паста, каквато са ригатоните, се забелязва най-добре - белият център показва колко дълбоко е проникнала водата в пастата. Него ще забележим при "ал денте" пастата, но не и ако е преварена.

Пастата на Ига Швьонтек, която разгневи света

Пастата на Ига Швьонтек, която разгневи света

Но беше защитена от премиера на Полша

Опитване

Разбира се, един от най-сигурните начини да се уверим, че пастата ни е сготвена както трябва, е като я опитаме. Около три минути преди посоченото в инструкциите на опаковката необходимо време за варене, може да опитаме пастата и съответно да преценим дали е готова или все още не. Полезно е да знаем също, че ако сме предвидили да я направим със сос Алфредо или арабиата, е добре да я отцедим една идея по-рано, пише Delish.