Дни след като случаите на новозаболели от коронавирус в Китай започнаха драстично да намаляват, мерките се разхлабиха и пазарите за животни на много места в страната отвориха отново.

Китай, прилепите и продават ли още екзотични животни на пазарите там

Китай пак изкара прилепите на пазара

Старата песен на нов глас

Това възмути света, защото все още се смята, че именно от тези пазари с нулева хигиена и навици да се продава месо от всякакви животни е тръгнала заразата от COVID-19, която продължава да взима хиляди жертви всеки ден.

Гледките на опърлени кучета, котки и прилепи определено са трудни за понасяне. Според неправителствена организация, над 30 милиона кучета се убиват и изяждат всяка година в Азия.

Снимка 474244

Източник: iStock

Това обаче не е честа практика сред китайците и голяма част от тях никога през живота си не са го правили. Въпреки това, се стигна до първата официална забрана за консумация на месо от котки и кучета. Тя е въведена в град Шънджън и влиза в сила от началото на месец май, пише BBC.

Мнозина смятат това ограничение за излишно, най-вече защото и без това тези животни са по-скоро домашни любимци, отколкото специалитет. А и видимо забраната за търговия и консумация на месо от диви животни от февруари лесно се заобикаля.