Всички знаем, че сънят е здраве. Това е неоспорима истина, но има и много условности, за които трябва да внимаваме. Сънят трябва да бъде не само с необходимата продължителност, но и да е дълбок и качествен. А за да изпълним това, е важно да знаем как точно да спим. А тук включваме и позицията ни на сън.

Някои хора спря по гръб, други по корем, а трети - на една страна. В това няма нищо лошо, защото е най-важно да ни е комфортно през нощта. Е, ако имаме проблем с хъркането, спането по гръб със сигурност не е най-добрият вариант...

А според науката, най-оптимално е да спим на лявата си страна. Причините за това са няколко.

Снимка 500914

Източник: iStock

Докато тялото ни е симетрично, то не същото може да се каже за разположението на вътрешните органи. Затова и позицията, в която почиваме, влияе на начина, по който различните системи в организма функционират, а оттам и на цялостното ни здравословно състояние.

Храносмилане

Да вземем за пример червата. Ако имаме проблеми с храносмилателната система и се нуждаем от разхлабителни, то тогава най-простото решение е да оставим на гравитацията да си свърши работата - като спим на лявата страна. Това ще подпомогне изпразването на червата на сутринта.

Тази позиция на сън подпомага и производството на ензими от стомаха и панкреаса, с които храносмилането е по-бързо и ефективно. Така избягваме неприятни последствия като подуване и газове. Киселините също намаляват значително, защото стомашните сокове не стигат по-нагоре по хранопровода.

Болки в гърба

Спането на лявата страна е идеалната позиция, с която да забравим за тях. С него се намалява значително напрежение върху гръбнака. Затова и се препоръчва на бременните жени.

Снимка 500913

Източник: iStock

Сърце

Сънят на лявата страна може да помогне да се намали натискът върху сърцето. Гравитацията може да улесни както лимфния дренаж, така и циркулацията на кръв към и от сърцето. Все пак, има спор дали ако се обърнем надясно, на сърцето няма да му е по-добре...

Мозък

Спането на една страна помага и на мозъка ни да се изчисти през нощта от своите интерстициални отпадъци под формата на плаки. А това изчистване от изключително важна превенция на заболявания като деменция и Алцхаймер, предава Healthline.

Хъркане и сънна апнея

При тях е силно препоръчително да спим на една страна. Тогава шансът езикът ни да блокира дихателните пътища в много по-малък. Ако и това все пак не помогне, със сигурност имаме нужда от медицинска помощ.

Сънят, мозъкът, деменцията и как спането действа прочистващо

Как сънят прочиства мозъка

И защо е наистина важно да спим достатъчно

Как да свикнем

Ако принципно спим по гръб или по корем, със сигурност ще ни е странно, а първоначално и трудно, да заспиваме на лявата страна. Но можем да подпомогнем този процес, като си намерим удобна възглавница и матрак например.