Знаем добре колко е важен достатъчният и качествен сън за здравето. Когато се наспим добре, се чувстваме отпочинали и заредени с нови сили. А мозъкът ни буквално се рестартира, защото почивката през нощта има прочистващо за него действие.

Според учени от Университета в Бостън, мозъците ни не почиват, а работят активно, докато спим. Тогава в тях се създава прочистващ поток, който ни предпазва от заболявания, като деменция и Алцхаймер.

По-конкретно, в този процес е включена нашата глимфатна система, която служи за прочистване на токсините от централната нервна система.

Снимка 493790

Източник: iStock

Докато сме будни, в мозъка ни се натрупват протеините-прекурсори, наречени амилоид-бета-шипове. А когато спим, мозъкът ни се прочиства от тях, благодарение на глимфатната система и това ни предпазва от натрупването на плаки и увреждането на неврони и връзките помежду им.

Ако не спим достатъчно, прочистващият процес не е ефикасен и това увеличава риска от заболявания като деменция. Протеините са токсични за мозъчните клетки и водят до тяхната дегенерация, предава Healthline.

Въпреки че пряката връзка между недостатъчния сън и деменцията не е категорично доказана, съществуват различни научни доказателства, че хората, които страдат от нарушения в съня, като сънна апнея, имат по-висок риск от развитието на неврологични заболявания.

Сънят, недоспиването и какво се случва, ако спим само шест часа на нощ

Какво се случва, ако спим само шест часа на нощ

Вредите, за които не си даваме сметка

Затова е наистина важно да спим по седем-осем часа всяка нощ. И не е вярно, че с напредването на възрастта човек се нуждае от по-малко сън. Дрямката през деня също не се брои към общото количество, защото говорим само за непрекъснато спане.