Обожаваме да похапваме зелена салата, но да си признаем, напоследък ядем все едно и също, което малко взе да ни писва. Има обаче начини как да направим салатата си хем по-разнообразна, хем по-здравословна. Да видим някои от тях.

Избор на зелени съставки

Не е задължително зелената си салата винаги да бъде от айсберг. Вместо това можем да си направим микс от къдрава или обикновена маруля, спанак, къдраво зеле и рукола. Можем дори да добавим малко печено брюкселско зеле, броколи или задушени зеленчуци, за разнообразие и топлина във нашата иначе скучна салата.

Снимка 473087

Източник: iStock

Плюс малко протеин

Малко протеин дава не само по-добър вкус, но и по-голяма хранителна стойност на салата ни и ни засища за по-дълъг период от време. Да добавим и няколко парчета пиле, сьомга, яйца, пуйка или морски дарове, които са здравословни варианти на протеини. Хубаво е да избягваме червеното месо или пържените храни, ако искаме все пак салатата ни да е здравословна. Вегетарианците и вегани могат да използват тофу, нахут, боб и / или леща.

Прости трикове за ефектна салата

Прости трикове за ефектна салата

5 тайни за най-лятната храна

Добавки

Най-трудната част е избора на добавки. Те обикновено са под формата ядки, семена, плодове, авокадо и сирене, като не се препоръчва да бъдат повече от един, два вида. Най-любимото ни е да сложим няколко ореха с малко авокадо в зелената салата.

Снимка 473088

Източник: iStock

Дресингът

Последният етап е овкусяването, като тук вариантите също са много - сос Цезар, балсамов оцет, чеснов сос и т.н. Какъвто и дресинг да изберем, важното е да не прекаляваме, защото здравословната ни салата бързо се превръща в нездравословна. И все пак най-добрата опция е да я подправим просто с малко зехтин, балсамов оцет и сол, съветват от Spoon University.

Пържолите и честите грешки, които допускаме, когато ги приготвяме

Грешки при приготвянето на пържоли

Няколко съвета от професионални готвачи