Готвенето на перфектно подправена и запечена пържола не е непременно трудно, но има различни клопки, на които любителите готвачи ставаме жертва.

От поставянето на месото в недостатъчно нагорещен тиган до опитите за постигане на добро качество, като разчитаме само на фурна, добрата пържола може да бъде съсипана за няколко минути.

Нищо обаче не може да се сравни с грешката да нарежем пържолата, която току-що сме сготвили, и да гледаме как ароматните сокове излизат от месото, преди дори да стигне до чинията ни.

Гордън Рамзи за грешките при приготвяне на бъркани яйца

Как се правят бъркани яйца според Гордън Рамзи

Нещо толкова просто, което правим толкова грешно

За да разберем най-големите грешки, които допускаме, когато готвим пържола и какво да трябва да правим вместо това, от Independent се допитват до някои топ готвачи, които им разкриват съветите си за перфектно сготвено парче месо.

Да използваме скара или тиган и да разчитаме на фурната само в определени ситуации.

Според Джърман Рицо, главен готвач и собственик на Plado Tasting Bar, "истинско изкуство е приготвиш добра пържола", въпреки че процесът е сравнително прост.

Снимка 460720

Източник: iStock

Той смята, че трябва да подправим месото само със сол и черен пипер и да го запечем на скара. Готвачът препоръчва фурна само и единствено, ако пържолата е прекалено дебела, като пак първо трябва да я поставим на скара и след това да довършим за малко печенето ѝ във фурната. 

Клейтън Ролисън, главен готвач в Lucky Rooster Kitchen + Bar е съгласен, че скарата е най-добрият вариант, но със сигурност няма да сбъркаме, ако приготвим пържолата в горещ чугунен тиган на печката.

Според Дъстин Уилет, изпълнителен готвач в английския грил в The Brown Hotel, всяка опция е наред, стига да не слагаме прекалено много месо в тигана и да е му оставим пространство да диша. 

Снимка 460721

Източник: iStock

Що се отнася до използването на тиган, трябва да се уверим, че е достатъчно горещ, преди да сложим месото.

Николос Мартинес, изпълнителен готвач в Intersect от Lexus в Ню Йорк, готви една пържола на тиган около четири минути на страна на изключително силен огън, като мазнината трябва да пуши. След това я оставя в чинията за около пет минути на стайна температура. След кратка почивка Мартинес препоръчва да върнем пържолата в тигана, за да добавим малко вкус.

"След като стекът постои и тиганът се охлади леко, но не да стане студен, пускам месото обратно в тигана с достатъчно количество масло с чесън и мащерка. Това му позволява да се готви в сместа на средна до средно висока топлина, докато не получи желаната текстура, което е още около три минути от всяка страна", препоръчва готвачът.

Снимка 460719

Източник: iStock

Според Ани Петри, готвач и собственик на ресторант Decca, силно нагорещеният тиган е гаранция, че ще получим хубава вкусна коричка на нашата пържола.

Сара Брадли, която е главен готвач във freight house казва, че освен силно нагорещеният тиган, месото става добре, когато се готви, докато е още студено. Това означава, че го вадим от хладилника и оттам директно на скарата или в тигана.

Друго много важно нещо преди да готвим пържолата е да я подправим няколко часа преди това и да избягваме натискането на месото, докато се приготвя, за да запазим всичките сокове на стека.

Снимка 460722

Източник: iStock

Може би най-голямата грешка, която хората правят, когато готвят пържола, е нарязването й веднага след приключване на готвенето, единодушни са всички готвачи. Те препоръчват след като махнем пържолата от скарата или тигана, да я оставим да постои 10-ина минути преди да я сервираме. 

Грешки при приготвянето на паста

Грешки при приготвянето на паста

Каква е тънката граница между професионалисти и аматьори