Лято е и жегите най-после се върнаха. А с тях и апетитът ни за лека, но вкусна храна. А това най-често означава свежа салата с чаша вино за вечеря. Когато обаче ни омръзне от домати и краставици, можем лесно да се разнообразим, стига да спазваме следните трикове.

Снимка 368025

Източник: iStock

Домашните крутони променят всичко

Дребна подробност като това сами да приготвим крутоните за салатата или супата си може коренно да промени вкуса на блюдото. Лесно е - нарязваме на кубчета няколко филии хляб, разбъркваме ги внимателно в купа с няколко лъжици зехтин, сол, черен пипер и чесън (по желание), и изсипваме в тавичка, за да запечем до златисто във фурната.

Картофената салата се подправя топла

Може би всеки го знае, но не е лошо да се напомни - топлите картофи поемат много по-добре овкусяването (зехтин, горчица, майонезен сос) от студените.

Снимка 368026

Източник: iStock

Спазваме пропорции

Когато приготвяме салата с варива като например прочутото табуле, трябва да внимаваме с количествата на зрънцата. Не трябва да позволяваме булгурът, киноата или каквото вариво използваме да доминира в салатата. Правилното съотношение е 1:1, макар ние да предпочитаме да наблегнем повече на свежите съставки.

Добавяме хрупкав елемент

Научихме го от готварските предавания - всяко ястие е по-добро, ако е съставено от няколко различни консистенции. А хрупкавостта радва всички - от малки до големи. В салата може да я постигнем с определени зеленчуци (краставици, репички), ядки или пък препечен арабски хляб.

Снимка 368024

Източник: iStock

Не забравяме свежите подправки

Лято е - дори да живеем в апартамент, може да гледаме пресни подправки в саксийка на прозореца. Така може да разчитаме на свеж магданоз, босилек, мента, мащерка, кориандър и каквото друго харесваме за подправка към салатите си.