Ако имаме 15 свободни минути през деня, какво бихме избрали - да се отпуснем/дремнем или да направим кратък джогинг/упражнения? На този въпрос няма правилен и грешен отговор, но се оказва, че вторият вариант е далеч по-благоприятен за здравето и психиката ни.

Снимка 491334

Източник: iStock

Психолози от Университета на Реймс Шампан-Арден във Франция дори са си направили труда да изследват връзката между леките физически активности и когнитивните функции. За целта са използвали 101 здрави студенти, мъже и жени, като половината е трябвало да почиват, а другата половина - да извършват леки упражнения.

След това тестват настроението и енергичността им. Съвсем закономерно младежите, които са тичали, спортували или са извършвали друга активност, са по-заредени с енергия и позитивизъм. Освен това се справят по-добре с логичеко мислене, взимане на решения, запаметяване.

Снимка 357812

Източник: Instagram / Lovesac

Единствената изненада за учените от Реймс Шампан-Арден е да установят, че почивката и релаксирането през деня значително намаляват енергичността ни и ни оставят в по-неприятно настроение, отколкото ако решим да потренираме. Изследването е споделено от сайта Quartz.