Ако някога сме виждали само листата или цветовете на храста Decaisnea fargesii, може би няма да ни накарат да го забележим - те приличат на много други листа и цветове на различни растения. Но през есента този храст прави нещо, което трудно може да се пропусне: от него растат "пръсти на мъртъвци".

В сезона на дюлите - една необичайна рецепта с полезния плод

В сезона на дюлите - една необичайна рецепта с полезния плод

Уж труден да приготвяне, но подходящ за много неща

Какво са "пръсти на мъртъвци"

Всъщност те не са реални пръсти на мъртви хора (макар че идеята може да вдъхнови страхотен хорър филм), но лесно се разбира откъде идва прякорът. Плодовете на D. fargesii са сивкаво-сини, месести, с набраздени участъци, наподобяващи гънките на пръстите, и завършват с форма, която леко напомня нокът.

Снимка 736571

Източник: iStock

Този странен храст е описан за първи път в научната литература през 1892 г. от френския ботаник Адриен Рене Франше. Той пише, че плодът е "красиво син". Сравнението с мъртвите пръсти обаче се появява по-късно. Франше смятал, че формата и цвета му наподобяват "големи сини гъсеници, висящи от клоните".

Образецът на D. fargesii е изпратен на Франше от католическия мисионер Пол Гийом Фарж, а растението е кръстено на негово име. Фарж събира почти 4000 вида растения по време на пребиваването си в Сичуан, Китай, където - както и в Тибет и Непал - "пръстите на мъртъвци" растат и до днес, узрявайки точно за страшния (хелоуински) сезон през октомври.

Могат ли да се ядат

Друг прякор на плодовете на D. fargesii е "синя наденица", което звучи по-привлекателно от "мъртви пръсти". Плодовете съдържат черни семена, наподобяващи семки от диня, обвити в прозрачно месо. Яде се само месестата част, която, за съжаление, няма вкус на наденица.

Снимка 736572

Източник: iStock

Според Даниел Москвин, ръководител на изследвания в Ботаническата градина на Университета в Британска Колумбия, вкусът е "не неприятен, но блед; текстурата е по-интересна - като желе", пише IFl Science.

Дуриан, облепиха и каму каму - новите суперхрани

Кои са новите суперхрани

3 вида плодове, които са малко познати, но много полезни

Волфганг Стъпи, специалист по семена в Кралските ботанически градини Кю, е по-положителен: "Вкусът е много приятен и фин, основно сладък, с леко усещане за пъпеш или краставица." Не можем да кажем, че сме убедени какво точно да очакваме като вкус, но със сигурност бихме опитали тези "пръсти на мъртъвци".