Обичаме да приписваме чудотворни и лечебни свойства на всяка храна с псевдоним "здравословна". И въпреки, че има храни, които ни помагат да постигнем по-добро здравословно състояние, поради високата хранителна стойност, не трябва да забравяме други добри навици като упражнения, избягване на стрес, почивка, здравословна и балансирана диета.

Вярно е, че има много продукти с по-голяма хранителна стойност от други, богати на витамини, минерали и антиоксиданти, с много фибри и ниско съдържание на захари и мазнини.

Типичен пример за това е годжи берито, чиата, киноата и джинджифилът. Любителите на здравословното хранене вече се опитват да наложат нови храни с отлични свойства, които бързо приковават вниманието в социалните мрежи като Instagram. Макар да не растат по нашите географски ширини, струва си да се информираме за тях.

9 от най-странните тропически плодове

9 от най-странните тропически плодове

И най-вкусните

Дуриан 

Дуриан са род тропически дървета, разпространени предимно в Югоизточна Азия, който може да се намери в страни като Тайланд, Малайзия или Индонезия. Плодът се отличава със своята висока хранителна стойност, предимно богата на витамини (B1, B2, B3, B5, B6 и C), минерали (желязо, магнезий, калий и мед), фибри и основни мазнини като Омега 3 и 6.

Снимка 383926

Източник: iStock

Благодарение на своята хранителна стойност, дуриан е отлично противовъзпалително средство, което подобрява имунната система. Значително помага и за намаляване на безпокойството и безсънието. Също така се счита за антибактериална храна, способна да елиминира чревните паразити.

Но има един огромен недостатък - изключително неприятната миризма, която излъчва. До такава степен, че повечето хора не могат да консумират плода, защото не могат да я издържат. По тази причина е забранено и транспортирането му от една държава в друга.

Облепиха

Това е храст, чиито жълти плодове имат много полезни свойства. Освен че съдържат антиоксиданти и други хранителни вещества, от тях се прави и етерично масло с отлични характеристики, които заедно с витамин Е и бета каротин, спомагат за запазването на кожата, зрението и предотвратяват стареенето.

Снимка 383928

Източник: iStock

Облепихата, известна още като ракитник, морски зърнастец, сибирски ананас, е плод, богат на витамин С, който не само предпазва от настинки, но и подобрява имунната система и регенерира тъканите. Много популярно растение в света на козметиката и добавките.

Каму каму

Снимка 383929

Източник: iStock

С произход от Южна Америка, каму каму надхвърля 50 пъти съдържанието на витамин С в един портокал. Той също така ни осигурява витамини В и минерали, като калций или желязо, в допълнение към многото антиоксиданти, които съдържа.