Едни плачат повече и по-често, при други положението е обратното. Факт е, че на всички се е случвало и в това няма нищо лошо. Нека онези, които не дават път на сълзите, да си мислят, че плачът е слабост. Плачът е полезен, казват учените, и точка.

Науката, сълзите и защо плачем

Защо плачем

Пригответе си носните кърпички

Според изследване на Тилбурския универститет, мъжете плачат средно един път на четири седмици, а жените средно 2,7 пъти на четири седмици. Най-важното в случай е да не се сдържаме. Ето и причините:

Плачът успокоява

Това го знае всяко хлапе, въпросът е защо ни действа така релаксиращо? Още през 2014 г. психолозите отговориха подробно на въпроса ни - защото активира парасимпатиковата нервна система, която ни помага да се отпуснем.

Снимка 510902

Източник: iStock

Подсказва нужда от утеха

Понякога се чудим какво ни става и защо сме така разтревожени. Често откриваме причината, именно докато роним крокодилски сълзи. Проучвания от 2016 г. доказват, че е вид поведенческа реакция, която се свързва с желанието или липсата на привързаност.

Това означава и че е в състояние да подтикне околните да се втурнат да ни утешават. А щом получим така желаната топла прегръдка, поне малко ни олеква.

Облекчава болката и повдига настроението

И този факт е научно доказан. Дадем ли воля на сълзите, тялото ни автоматично започва да произвежда окситоцин и ендорфини. А ефектът от тези хормони на щастието, както всички знаем, винаги е положителен. В това число и по отношение на болката.

Снимка 510898

Източник: iStock

Намалява стреса

Големите умове още работят по въпроса, но въпреки това се кълнат, че плачът сваля напрежението. Обясняват го с теорията, че сълзите съдържат хормони на стреса, които напускат тялото ни заедно с тях и така разпускаме. Има нещо такова.

Главоболие, стомашни проблеми, надебеляване - как стресът ни разболява

Признаците, че стресът ни разболява

Истински враг на здравето

Предпазва от бактерии

Сълзите съдържат ензима лизозим, който буквално пречиства очите ни. А изследвания от 2011 г. са доказали, че намалява и риска от заболявания, причинени от някои видове бактерии. Допълват от Tips and Tricks.