В последните месеци стресът определено ни дойде в повече на всички. Междувременно пък бе обявен и за враг номер едно на имунната система. И така попаднахме в един омагьосан кръг, в който хем не трябва да се притесняваме, за да не се разболеем, хем се притесняваме да не се разболеем.

Признаците, че стресът ни влияе зле, се простират далеч отвъд видимото - че причинява тревожни разтройства например. Ето кои са другите издайници, свързани със здравословното ни състояние, които може би са и издайници, че ни се е насъбрало много.

Червени петна по кожата

Ако те се появят изведнъж и няма някаква основателна причина за тях - например алергия, вероятно са на нервна почва. Когато тялото ни е подложено на сериозен стрес за кратък период от време, започва да отделя хистамин, което може да предизвика подобни на алергична реакция симптоми. Ако този стрес не отшуми, се появяват уртикарии.

Снимка 509332

Източник: iStock

Когато сме под силно напрежение, кожата ни става много по-чувствителна на външни влияния и може лесно да се раздразни от почти всичко. Започват и сърбежите, а почесването само влошава ситуацията.

Проблеми с килограмите

Един от ефектите на стреса е освобождаване на хормона кортизол, адреналин и норепинефрин. В следствие на това се нарушава преработването на кръвна захар и се променя метаболизирането на мазнините, протеините и въглехидратите. И това води до по-резки промени в теглото - нагоре или надолу.

Ако стресът стане хроничен, а ние не спираме да наддаваме, това води след себе си и редица здравословни проблеми, причинени от наднорменото тегло - сърдечни заболявания, висок холестерол, диабет тип 2 и други. И решение на проблема няма как да се намери, докато не се отстрани причинителя на негативните емоции.

Снимка 492915

Източник: iStock

Няма как да пропуснем и това, че под влияние на стреса често ядем повече и по-нездравословни храни с надеждата това да ни донесе известно успокоение.

Главоболие

Често си измисляме причини за него - недоспали сме, стояли сме много пред компютъра, има магнитни бури... А истината е, че ако доста често ни боли главата, причината може да е просто стрес.

Стресът освобождава химикали, които могат да причинят промени в нервите и кръвоносните съдове в мозъка, водещи до главоболие. Ако страдаме от мигрена, пристъпите зачестяват и стават по-неприятни, предава The Healthy.

Стомашни проблеми

На всеки се е случвало да го свие корема, когато се притесни. Затова нищо чудно, че емоциите ни удрят точно там. Стресът може да наруши функцията на стомашно-чревния тракт и да доведе до киселини, подуване, газове и дори диария.

Снимка 509335

Източник: iStock

Често боледуване

Връщаме се пак на връзката между стреса и имунитета. Ако постоянно сме си болни и не пропускаме нито грип, нито настинка, значи явно сме подложени на хроничен стрес. В подобно състояние всички вируси в тялото ни се активизират - в това число и херпеси, и гъбички.

Акне

Както вече разбрахме, емоциите влияят пряко и на състоянието на кожата ни. Ако често ни се появяват пъпки, причината може да не е в хормоните, а в кортизола, който се отделя в тялото и който предизвиква по-силна секреция на кожните жлези.

Захарта, мазните храни, млякото и други вероятни причини за акне при възрастните

Връзката между начина на хранене и акнето при възрастните

Какво показват новите проучвания

Косопад

Той може да бъде и сезонен, и хормонален, но доста често е и на нервна почва. Стресът може да вкара голям брой космени фоликули в така наречената фаза на покой. Така след няколко месеца тези косми падат. Стресът също може да накара имунната система на тялото да атакува космените фоликули, което води до загуба на коса.