Независимо по кое време на деня тренираме, от съществено значение за ефекта от тренировката и за общото ни здравословно състояние е и храненето - преди, след и между спортните занимания.

Често, след като сме се поизпотили здраво, имаме огромно желание да се наградим за усилията с нещо любимо и вкусно, но не особено полезно. След тренировка се нуждаем от храна, с която да възстановим енергията си, да стимулираме метаболизма и да изградим мускули. Но е много важно точно каква е тя, за да не постигнем обратния ефект - да си навредим.

Ето кои са храните, които трябва да избягваме след тренировка, независимо по кое време на деня е тя.

Пикантно

Принципно то забързва обмяната на веществата в организма, но не е подходящо за консумация след спорт, защото е трудно смилаемо. С лютото ще затрудним допълнително и без това изтощеното си тяло. Вместо това, се нуждаем от малко протеин, малко захар и най-вече - въглехидрати.

Снимка 356885

Източник: iStock

Пържоли

Свинският стек може да е богат на протеин, но отново е трудно смилаем. Вместо него, по-добре в чинията ни да присъства ориз или риба.

Пържени и мазни храни

Всичко пържено е неподходящо за след тренировка. Мазнините забавят процеса на храносмилане в червата, а оттам и доставката на така необходимите хранителни вещества в мускулите.

Бял хляб и паста

Простите въглехидрати и захари забавят храносмилането, което определено не е в наша полза след като сме дали всичко от себе си, за да изгорим малко калории, предава Eat This, Not That.

Снимка 464033

Източник: iStock

Сурови зеленчуци

Може да ни звучи нелогично, но си има причина. Суровите зеленчуци ще ни заситят и дори може да ни стане тежко от тях, но няма да ни дадат необходимото количество калории и хранителни вещества, от които се нуждаем след тренировка. Голямото количество фибри в този случай не е за предпочитане.

Сладкиши и бонбони

Вероятно ни се иска да посегнем към тях, но е важно да избягваме рафинираната захар под всякаква форма след тренировка. Със сигурност няма да получим хранителни вещества, нито енергия, която се отделя продължително време. А от това имаме нужда.

Планирането, телефонът, почивките и пет трика за успешна тренировка

5 трика за успешна тренировка

Правилното планиране е сред тях

Пържени яйца

Яйцата ни звучат като винаги добър избор, но е много важно как са приготвени. По-добре да са твърдо сварени, а не пържени, за да си спестим вредните наситени мазнини.