В последните години голяма част от впечатляващите и достойни за рекорд сгради в света са съсредоточени предимно в Дубай и Саудитска Арабия. Това не е особена изненада, защото страните разчитат предимно на привличане на туристи за развитие на икономиката си, а подобни архитектурни чудеса са едни от атракциите, които всеки иска да види на живо. Те са обаче и добра инвестиция, защото да живееш в тях си доста скъпо удоволствие.

 Jeddah Tower в Саудитска Арабия и как Бурж Халифа вече няма да е най-високата сграда в света

Над километър над земята - Бурж Халифа скоро няма да е най-високата сграда в света

Вчеталяващ във всяко отношение проект

Поредният пример е One Za'abeel - конструкция от два небостъргача, свързани помежду си с покрит мост - The Link, издигащ се на височина 100 метра над земята. Той е с дължина 230 метра, широчина 66 метра и тежи цели 9500 тона.

Поради големите си размери, той е изграден на осем части, сглобени една по една за по-голяма сигурност. Това е най-дългата подобна конзолна конструкция в света и с нея този архитектурен проект се нарежда в графата с рекордите на арабското емирство.

Не по-малко интересно е и разположението на двете свързани сгради - те са от двете страни на шестлентов път в центъра на Дубай. А мостът помежду им минава точно над него, с което изцяло променя градския пейзаж и създава усещането за порта, през която се преминава.

Първият небостъргач е с височина около 300 метра, има 67 етажа, на които са поместени хотел, офиси, търговски площи, както и апартаменти за продажба. Втората сграда е по-ниска - 235 метра, и е запазена изцяло за платежоспособни купувачи, които искат да живеят в истински лукс.

Сградата може да се похвали и с още един рекорд - за най-дълъг инфинити басейн в целите Обединени арабски емирства, разположен върху конструкцията във въздуха. Друго голямо предимство е 36-градусовата гледка към целия град, която е наистина впечатляваща, особено вечер.

Напълно в крак с тенденциите, One Za'abeel е сграда, която отговаря на най-високите изисквания за устойчивост и енергийна ефективност. Затова са внедрени най-съвременните технологии за LED осветление, термопомпи и оптимизиране на всички комунални системи.

За проекта са необходими необичайно големи количества бетон, зидария, фасади и кофраж, както и използването на специализирана високоякостна стомана, внесена от Европа. И това се оказва едно от най-големите предизвикателства в хода на строителството, пише IFL Science.

Всичко обаче е добре, когато завършва добре. А в случая с този мащабен проект след близо седем години строителни дейности завършва с грандиозно откриване на петзвездния хотел The One&Only преди дни, на което гост-изпълнител бе Дженифър Лопес. Своите първи новодомци обаче посрещна още в края на миналата година.

В момента One Za'abeel кандидатства за официален рекорд на Гинес с моста между небостъргачите The Link. А създателите на проекта са категорични, че не това е била основната цел при създаването му. От Nikken Sekkei обаче не крият, че е било предизвикателство да разнообразят дубайския пейзаж, изпълнен с небостъргачи с по-нетрадиционен дизайн, с тази сграда, символизираща японския минимализъм, цитират ги от Dezeen.