Maraya е една от гордостите на Саудитска Арабия. Освен че е най-голямата огледална сграда в света, друго забележително за нея, е, че в определени часове на деня изглежда невидима.

MSG Sphere в Лас Вегас - какво ще предложи най-голямата сферична сграда в света

Огромата сфера, която ще промени Лас Вегас завинаги

Изглежда като илюзия, но е напълно реална - и доста скъпа

Името ѝ на арабски означава "огледало" и е известна най-вече като концертна зала с 500 места. В Maraya на живо са пяли Алиша Кийс, Андреа Бочели, Енрике Иглесиас, Джон Леджънд и други световноизвестни изпълнители.

Сградата, разположена насред пустинята, сама по себе си е едно произведение на изкуството. Създадена е от италианската дизайнерска фирма Giò Forma Studio и Black Engineering. "Наистина вярваме, че ако една сграда не може да се конкурира с пейзажа, тя трябва да го подчертае", казва пред CNN Флориан Боже, архитект на Maraya.

Той разказва, че когато е посетил обекта, е бил докоснат от природния и културен пейзаж. Затова и е сметнал, че "нищо видимо" не трябва да се строи там и един огледален куб би бил подходящ.

Сградата е представена през 2019 г., след като за изграждането ѝ са били необходими скромните 76 дни. Предвид горещото време в пустинята, стъклото, използвано за издигането на Maraya, е направено от мед. Точно 9740 са панелите, които я облицоват.

Специално разработеното покритие на стъклото е устойчиво на пясъчни бури, големи температурни колебания, както и други ежедневни метеорологични предизвикателства, които могат да се случат в пустинята. Благодарение на фината извивка на фасадата пък, от разстояние сградата изглежда като мираж, а вече отблизо посетителите виждат отражението си.

Maraya обаче е ослепителна не само отвън, а и отвътре. Освен концерти, в нея са се провеждали и други културни събития, като например първата в Саудитска Арабия изложба на американския поп арт художник Анди Уорхол.

На покрива на сградата е разположен ресторантът Maraya Social, управляван от британския готвач Джейсън Атертън, който е носител на звезда Мишлен. В менюто, освен вкусна храна, можем да открием само безалкохолни коктейли, заради забраната за консумирането на високоградусови напитки в Саудитска Арабия.

Mukaab, Мураба, Рияд, Саудитска Арабия и небостъргачът куб, който ще бъде завършен до 2030 г.

Небостъргачът куб, с който Саудитска Арабия ще се гордее

Коя ще е най-високата сграда в Рияд

Част от посетителите на Maraya отсядат в най-близкия хотел - Banyan Tree. В него човек може да се докосне до бедуинската култура, тъй като е оборудван с шатри, частни басейни и зони за наблюдение на звездното небе. Разстоянието между хотела и огледалната сграда е два километра и посетителите имат избор дали да го изминат пеша или пък да се възползват от кола.