Дубай е мястото, където можем да се насладим на различни кулинарни преживявания благодарение на голямата концентрация на мултинационални ресторанти, част от които със звезда Мишлен. Но един от тях предлага по-различно изживяване, разчитайки не само на уменията на главния си готвач Владимир Мухин, но и на най-новите технологии.

3 ястия, които готвачите не си поръчват в ресторант

3 ястия, които готвачите не си поръчват в ресторант

Далеч от “супата на деня”

Krasota е името на ресторанта, в който вечерята се превръща в наслада за всички сетива - буквално. И докато небцето се любува на това, което ни сервират, очите и съзнанието ни са ангажирани и с мултимедийното представление, ръководено от изкуствен интелект. 

Идеята се ражда в съзнанието на предприемача Борис Зарков още когато през 2017 г. посещава Музея на дигиталното изкуство в Токио, където става част и от една по-различна чаена церемония. Благодарение на специални технологии и прожектиране се създава илюзията, че чаеното дърво започва да расте от чашата ти. Тогава е решен да пресъздаде нещо подобно, но с по-тясна насоченост към кулинарията.

И среща свой съмишленик по идеи в лицето на Мухин, както и на дигиталния артист Антон Ненашев, които са съоснователи на Krasota. Зад сложния от технологична гледна точка проект стоят и екип от международни инженери, които създават възможността за прожектирани на изображения върху много повърхности. Създават и интерактивния плот за хранене с интегриран AI със сензори за разграничаване на различни обекти като прибори и ръцете на клиентите. По този начин се създават различни визуализации, които са повече от впечатляващи.

За пръв път технологията се прилага в едноименния ресторант в Москва през 2021 г. и е необходим цял месец обучение на персонала за работата в нея. А сега тя е по-усъвършенствана от всякога.

Първият проект след отварянето на Krasota в Дубай миналата година е Imaginary Art, включващо осемстепенно меню, вдъхновено от творбите на шестима международни артисти. А шест месеца по-късно идва ред на Imaginary Future - впечатляващо пътуване през Вселената и бъдещето, пише CNN.

Част от проекта на ресторанта, който умело съчетава най-доброто от кулинарията и модерните технологии, е посветена на покойния френски шеф Пол Бокюз. Той оживява отново пред гостите чрез дийпфейк видео, генерирано от AI, в което им представя някои от най-известните си кулинарни творения, докато сервитьорите ги материализират в чиниите им.

Caverns Grotto - ресторант в пещера на 345 милиона години 61 метра под земята

Ресторантът в пещера на 345 милиона години 61 метра под земята

Вечеря като никоя друга

Безспорно преживяването в Krasota е като в никой друг ресторант. Но не е и по вкуса на всеки, защото някои предпочитат да насочат вниманието си само и единствено върху това, което консумират. Ако пък си падаме по подобни впечатляващи представяния, една вечеря с всичките й екстри ще ни струва около 590 лева.