Общоприето схващане е, че това, което ядем, се отразява директно на здравето ни - включително и на нашата кожата. Чували сме дори, че някои храни действат толкова неблагоприятно на кожата, че могат да предизвикат неприятни възпаления като акне.
Сред тях се нарежда и така любимият на всички шоколад. Но преди категорично да се откажем от вкусното лакомство, добре е да се запознаем с мнението на медицинските лица по въпроса.
На директно зададения въпрос причинява ли шоколадът акне, специалистите дават кратък, макар и не толкова еднозначен отговор: може би.
Според някои от тях, съществуват убедителни проучвания, доказващи, че шоколадът може да бъде свързан с обриви. Сладките храни като цяло повишават гликемичния индекс, което предизвика и акне.
Източник: iStock
Според други пък са необходими още медицински изследвания, които да докажат връзката между храната и в частност шоколада и акнето. В крайна сметка, всяка храна, съдържаща голямо количество захар, може да доведе до повишено възпаление, което пък предизвика обриви. Това включва бял хляб, ориз, макаронени изделия и други силно преработени храни, както и такива с високо съдържание на мазнини като масло и месо с наситени мазнини.
Все пак се предполага, че ако шоколадът насърчава развитието на акне, то е заради рафинираните зърна и флавоноидите - естествени растителни съединения, открити в какаото. Като особено противопоказен се посочва белият и млечният шоколад.
Източник: iStock
И ако човек страда от неприятния обрив, първото нещо, което е препоръчително да направи, е да промени хранителните си навици. Най-добре е да премине към диета с ниско съдържание на захар и да наблегне на повече плодове и зеленчуци.
Следващата стъпка е използване на правилните продукти за грижа за кожата. За основна грижа за страдащата от акне, дерматолизите препоръчват почистващи препарати със съдържание на бензоил пероксид, известен с действието си срещу бактериите, причиняващи акне. Или пък гликолова и алфа хидрокси киселина, която ексфолира кожата и я поддържа чиста.
А колкото до употребата на шоколад - добре е винаги да е премерена и в рамките на разумното количество. Предвид че повечето проучвания доказват, че има връзка между това, което ядем и състоянието на тялото, обобщават от In Style.